Amióta ember él a bolygón, azóta igény van rá, hogy a természetes megoldásokat keressünk arra, hogy kiegyensúlyozzuk magunkat, megoldjuk egészségügyi, lelki problémánkat. Mert az egyensúlytalanságok - mit szépítsünk - az emberi léttel járnak. De egy biztos, hogy nem kéne annyira belebetegednünk az életbe, sőt sokkal élettel telibb, fiatalosabb, lendületesebb, szenvedélyesebb életet is lehetne élni. De hol segít ezen a természetgyógyászat? Egyáltalán mi is ez pontosan?

Mi is az a természetgyógyászat?

A természetgyógyászat a törvény által szabályozott, kiegészítő gyógyászati megoldások gyűjtőneve. Szokták még komplementer medicínának is hívni, aminek a célja, hogy visszaállítsa a szervezet felborult egyensúlyát. Azt persze tudnunk kell, hogy a testünk folyamatosan dolgozik azon, hogy ezt az egyensúlyt fenntartsa, és ha nem lenne erre képes, a legkisebb probléma is megsemmiisítő lehetne. 

A törvény több természetgyógyászati ágat kategorizált 1997-ben (11/1997. NM rendelet), és ezekbe sorolta be az akkori módszereket. Így a természetgyógyászok hivatalosan is egészségügyi szakembereknek számítanak (ahogy a gyógymasszőr, ápoló.. satöbbi). A cél az volt, hogy a szürke zónából valamiféle ellenőrzés alá vonják az ilyen területen tevékenykedő szakembereket. Ez amúgy félig-meddig működött is.

Hogy viszonyul az orvostudományhoz?

Röviden: sehogy. Bár ez csak félig igaz, mert a természetgyógyászatnak van egy tudományos iránya is, így például az USA-ban megszerezhető egyetemi végzettség az ND (Natural Doctor), akik bizonyos államokban végezhetnek háziorvosi tevékenységet.

De maradjunk kicsiny hazánkban. A természetgyógyászat kupacba került be minden olyan módszer, amit az orvostudomány nem fogadott el, vagy kitaszított, tudománytalannak kiáltottak ki. 

Az orvostudomány menő, de félkezű, féllábú kalóz

Nagyon szép az, hogy létezik orvostudomány, amit kutatnak, fejlodik... etc. De nagyon gyógyszerorientálttá vált az elmúlt évtizedekben vagy évszázadban. Az orvosok legfőbb eszközei az egészségügyi problémák megoldására, hogy először megpróbálják kategorizálni a problémát (ami vagy sikerül vagy nem), ehhez használnak különféle képalkotó vizsgálatokat (amikkel az emberi szervekbe lehet betekinteni), laborvizsgálatokat, és hát egyéb fizikai vizsgálatokat, teszteket. Ha megvan a diagnózis, van egy protokoll, amit a gyógyításban követni kell.

És mik a gyógyítás eszközei?

  • kémiai szereket (gyógyszerek), 
  • műtétek
  • ööö ???

Érezhető, hogy a tömeggyógyítás átvette az uralmat. Olyan szóba sem kerül, hogy a betegséggel küzdő kliensnek esetleg pszichés, életvitelbeli és hasonló tényezőit vizsgálják. Hogy a kötelező húsz percen kívül leüljenek vele beszélgetni, megismerjék az életkörülményeit, a problémáit, ilyen mélységű személyes kapcsolatra nem lehet számítani, és az orvosok valósznű nem is ezt tanulják. 

Nincs ezzel semmi baj. Az orvostudomány, szerintem, nagyszerű. Hatalmas eredményeket ér el, és még a gyógyszerészet is, amit divatos ma szídni, de ettől még vitathatatlan eredményeik vannak.

Mindeközben viszont... hol az ember?

Na az már sehol. Tömegbetegségek lettek, tömegbetegek, és futószalagos megoldások kellettek. Pedig a társadalom nagyrészét (és itt nem túlzok) sujtó népegészségügyi problémák közben durvábban okozzák a teljesen értelmetlen halálokat, mint valaha az elmúlt évezredben. Pedig az orvostudományunk fejlettebb, mint valaha.

Akkor miért is volt, van és lesz igény a természetgyógyászatra?

Amiért szükség van pszichológusra, akivel terápiában lehet kezelni a belső konfliktusainkat, és nem elég a pszichiáter által felírt antidepresszáns. Ki gondolja, amúgy, hogy egy tabletta, és a problémák megoldódnak? Ki gondolja, hogy egy pohár pálinka, és a problémák megoldódnak? 

Szóval a természetgyógyászat a kitaszított mostoha kistestvér, olyan módszerekkel, amelyek sokszor évezredek próbáját állták ki, de most nem férnek bele a gyógyítás középvonalába. Ráadásul a módszerek nagyrésze nagyon nehezen vizsgálható tudományosan. Viszont sok millió ember esküszik rá, hogy az ő életminőségük, egészségük, lelkük ezen módszerek segítségével jött helyre. Akkor mi az igazság? 

A megismételhetetlenség átka

Az emberek egyediek, megismételhetetlenek, a problémáik, a múltjuk, a jelenlegi testük működése. Igen, ha kellően távolra megyünk, és kellően sok statisztikát nézünk, olyan, mintha lenne egy "nagy többségnek működő" rendszer. De mégis. Ahogy nincs olyan diéta, amin minden ember le tud fogyni, nincs olyan varázsszer sem, amin meg tudnak gyógyulni. Mivel mindenki különbözik, a természetgyógyászat nagyon nehezen vizsgálható.

Gondolj csak kevésnbé elrugaszkodott témára, mint a masszázs. Oké, hogy vannak benne protokollok, hogy egy derékfájást hogy érdemes kezelni. De vajon 10 masszőr ugyanazt a derékfájást, pont ugyanúgy kezeli majd? Még ha azonos fogásokat is használnának, azonos ideig - ami már elbukik -, akkor sem gépekről van szó, hanem emberi érintésről. Hogyan lehetne pontosan meghatározni a tökéletes masszázskezelést, amikor a kliensek is merőben mások, és a kezelők is mások? Ugye....

Folytatás hamarosan...