BMI (testtömeg index) kalkulátor

A testtömeg indexet (Body Mass Index) világszerte, és rengeteg kutatásban használták az elhízás szövődményeinek, hatásainak vizsgálata során. Mivel egy azonos társadalomnak, hasonló táplálkozási és mozgási szokásokkal rendelkező egyének kerülnek a vizsgálatokba, ezért a BMI táblázatokat megfelelő lehet kiindulási alapnak venni arra, hogy megállapítsuk, hogy mennyire vagyunk túlsúlyosak. Ez a vizsgálat azonban csak a "nagy átlag" szemléletében értelmezhető, mivel egyéni szinten teljesen félrevezető lehet. Például egy 185 cm magas, 80kg-os férfi lehet elhízott, de lehet teljesen sportos is. Így a BMI leginkább az "átlagemberekre" vonatkoztatva hasznos, és sportolók esetén nem sok jelentősséggel bír.

TESTTÖMEG INDEX KISZÁMÍTÁSA »

 

Testzsírszázalék számítás

A testzsírszázalék annyit jelent, hogy a teljes testtömegednek hány százaléka zsír. Ebből sokkal hatékonyabban lehet megállapítani, hogy mennyire egészséges a testösszetételed, vagy esetleg mennyi túlsúlyod van.

Több módszerrel is mérhető a testösszetétel.

Az egyik legismertebbek a különféle testösszetétel mérésére képes mérlegek (például ez vagy ez), ami a bőr ellenállásának mérésével és különféle számítások alapján saccolja meg a testeden lévő zsír mennyiségét. A mérés elég pontatlan, nagyon sok dolog befolyásolja: ilyen a testedben éppen jelenlévő víz mennyiség, nőknél a menstruációs ciklus, de még az is, hogy éppen mit ettél vagy ittál a mérés előtt, vagy melyik napszakban végzed. Ezért ha ilyen eszközt használsz, akkor érdemes mindig ugyanakkor (pl. reggel éhgyomorra) végezni a vizsgálatot. Illetve több mérést érdemes átlagolni. Több százalék eltérés lehetséges plusz és minusz is, de arra megfelelő, hogy nyomon tudd követni a változást, tehát megéri ilyen mérleget vásárolni. Elsősorban olyat válassz, ami mind a kézen, mind a lábon mér. 

A legpontosabb mérő eszköz az úgynevezett DEXA vagy DXA vizsgálat (Dual energy X-ray absorptiometry), ami röntgensugarakkal bombázza meg a tested (kis dózisban), de pont annyira, hogy elég pontosan meg lehessen mérni a zsír mennyiségét. Egy ilyen vizsgálattal tényleg pontosan nyomon lehet követni egy fogyókúra során történő változásokat. Több egészségügyi centrumban is elérhető már, például itt. Ára 8.000-12.000 Ft körül mozog (2017-ben).

A harmadik mérési lehetőség a test paramétereinek közvetlen mérése, és különféle képlettel történő kalkuláció. Erre két opció van, az úgynevezett kaliperes mérő (ami gyakorlatilag egy tolómérő), ezzel a test különféle pontjain kell összecsípni a bőrt, és megmérni annak vastagságát. A másik egy ennél jóval pontatlanabb megoldás, az a test bizonyos körfogataiból számolja a testzsírt, de teljesen jó alternatíva a fogyás követésére, például a testösszetétel mérő mérlegek helyett, ráadásul nincs szükség semmilyen eszközre, csupán egy rugalmas mérőszalagra (itt beszerezhető).

TESTZSÍRSZÁZALÉK MEGÁLLAPÍTÁSA MÉRŐSZALAGGAL »

 

BMR (alapanyagcsere / napi kalóriaszükséglet) kalkulátor

Az alapanyagcsere (angolul Basal Metabolic Rate) megmondja, hogy teljes nyugalomban (fizikai aktivitás nélkül) mennyi az a minimum energia, amire a testednek szüksége van. Azonos testtömeggel, testzsírszázalékkal rendelkező egyének között is szórást mutat - van, akinek igen alacsony (akár 1000kcal/nap), van akinek pedig ennek a duplája is lehet. Ugyanakkor a számítás mégis megfelelő arra, hogy belőjünk egy alap kalória igényt, amit aztán a személyes tapasztalatunk által tudunk módosítani. 

NAPI KALÓRIASZÜKSÉGLET SZÁMÍTÁSA »

A kalkulátorok csak 18 éves kor felett alkalmazhatóak. 
Fiatalabbaknál a számítási módszerek téves eredményt produkálhatnak.