Egy bizonyos kor után szinte borítékolható, hogy találkozni fogunk ízületi problémákkal. Lehet optimistának lennünk, de a helytelen testhasználat, az asszimetriák, a rossz táplálkozás és a nem megfelelő mozgások végzése (vagy éppen mozgások nem végzése) vezet oda - életmód-életmód-életmód -, hogy előbb-utóbb elkerülhetetlenné válik, hogy tudatosan kezdjünk foglalkozni az ízületeinkkel. És mindez nem is kerül nagyon sokba... 

Az ízületi problémák - gyulladás és kopás - nagyon széles spektrumon mozognak. Az egyik vége valahol ott van, hogy kicsit jobban be kell melegíteni mozgások előtt, mert máskülönben már alapból fájnak az ízületeink, odáig terjed, hogy eldeformálódik az ízület, mert a porcos felszínt gyakorlatilag lebontja a gyulladás.

Hogy néz ki belülről egy ízület?

Az ízület egy mozgásra alkalmas összeköttetés a csontjaink között, és többféle bonyolultságú van belőle – attól függően, hogy milyen mozgást hoz létre között. Alapvető felépítése, hogy van egy ízvápa, és van egy ízületi fej. A fej beleilleszkedik a vápába, és mindkettőt kemény és nagyon sima felszínű porc borítja. Köztük kenő folyadék található. Így tud a két csont elmozdulni egymáson „elcsúszva”. Ez rendben is van, ameddig…

(ízületek anatómiája itt

Mi az oszteoartritisz / artrózis?

Az artritisz sokféle ok talaján kialakuló ízületi gyulladásos betegség, ami szépen lassan a gyulladás következtében tönrekteszi az ízület felszíneit – vagyis a porcot. És akkor létrejön az artrózis, vagyis az ízületi kopás. 

Egy ideig még visszafordítható a folyamat, egy idő után nincs már hátra, mint az ízületi implantátum, ami jellegzetesen a legterheltebb (és bonyolultabb statikájú) ízületeknél fordul elő – térd és csípő.

A vállízület az, ami még külön említést érdemel, mert a nagy mozgékonyság miatt itt a szalagok és az izmok szerepe – ha lehet – még komolyabb az ízület összetartásában. Nincs lehetőség rá, hogy nagyon komoly ízfelszín kapcsolatok legyenek, ezért ez egy elég instabil ízület.

Glükózamin, a csodaszer?

Az emberi testben természetesen előforduló anyagról van szó, ami gyulladáscsökkentő, és részt vesz a rugalmas és erős porcok felépítésében. Több féle vegyületben létezik, itt most elsősorban a glükózamin-szulfátról van szó, mert nagyrészt ezt vizsgálták.

Kutatások bizonyítják, hogy hatásos az ízületi gyulladások kezelésében. Ezt az is bizonyítja, hogy gyógyszerként árulva is találkozhatsz vele, sőt az orvos elsőként írja fel általában, ha ízületi problémával fordulsz hozzá.

A patikában Dona por néven tudod megvásárolni – nem vényköteles.

A Dona az egyéb nem szteroid gyulladásgátlók és reumaellenes gyógyszerek csoportjába tartozik. A Donát az enyhe-középsúlyos térdízületi gyulladás (térdízületi oszteoartritisz) tüneteinek az enyhítésére használják.

A glükózamin kúraszerűen alkalmazandó, nagyjából 60 nap alatt már érezhető a hatása. Sportolói körökben az ízületkímélés miatt szedik, és bár ez empírikus bizonyíték csupán, de rengeteg fórumon pozitívan nyilatkoznak a tapasztalatukról.

Három évnyi szedést is biztonságosnak találtak kutatások, tehát hosszú távú szedésnél sincs gond. Lehet kúraszerűen szedni 2-3 hónapig, majd ugyanennyi kihagyás, vagy szükségszerűen.

Mellékhatások általában nagyon enyhék: főként gyomorproblémákat, ritkán fejfájást okozhat.

A következő dolgokra érdemes megpróbálni:

  • ízületi gyulladás,
  • ízületi kopás,
  • reumás panaszok,
  • rágóízületi problémák,
  • hát és derékfájás,
  • térdfájás
  • szklerózis multiplex (nagyon gyengén bizonyított)
  • stroke megelőzés (nagyon gyengén bizonyított)
  • sportnál ízületek védelme

A glükózamin-szulfát filléres dolog és biztonságos

A Dona por 20 napnyi adagja (20x1500mg) 4000 Ft körül mozog a bejegyzés írásakor, ami nem kevés, hogyha azt vesszük, hogy ezt sokszor hónapokon keresztül szednünk kéne. Ha megteheted, én azt javaslom, hogy ezt szedd, mert a gyógyszerforma garantálja, hogy azt a minőséget és mennyiséget kapod, amit elvárhatsz. Ellenben számtalan emberrel találkoztam, aki azért nem csinált végig egy 2-3 hónapos kúrát, mert az már túl sokba került volna.

Szerencsére ilyenkor jön be a képbe a táplálékkiegészítő. Mivel a glükózamin-szulfát nem egy szabadalmaztatott, hanem egy természetes vegyület, bárki előállíthatja. 

A legolcsóbb, amit egy kis böngészés után sikerült találnom, az a Gymbeam márkának a glükózamin-szulfátja, amiből 120 napi adag kerül 2000 Ft-ba! Igen, 2000 Ft - 4 havi. Persze én nem javaslom, hogy az orvos által felírt gyógyszer helyett ezt szedd, de ha a fenti "nem engedheted meg magadnak" kategóriába esel, számtalan táplálékkiegészítő formában árult glükózaminról vannak nagyon jó vélemények különféle sportolói fórumokon.

Lábjegyzet, hogy a dona.hu -n leírják, hogy a kristályos glükózamin-szulfát hatásosságára van bizonyíték, és az övék ilyen kristályos. Megjegyzem, hogy a Mayo Klinika oldalán (amit én referencia értékűnek veszek) erről a kristályos forma szükségességéről egy szó sem esik. Úgyhogy erre nem tudok mit mondani.

Mikor ne alkalmazd?

  • asztma,
  • diabétesz, inzulinrezisztencia
  • glaukóma,
  • magas vérnyomás,
  • terhesség, szoptatás,
  • kagyló/rák allergia (általában ebből vonják ki),
  • veseprobléma,
  • májbetegség
  • vérhigító (warfarin) szedése,
  • illetve ne szedd paracetamollal együtt, mert hatással vannak egymásra

Mennyit kell szedni?

Naponta 1500mg egyben, vagy 3x500mg vagy 2x750mg dózisokban.

 

Ha érzed, hogy néha nehezen indulnak el az ízületeid, hogy a mozgástól néha fáj itt-ott, nem veszíthetsz semmit, ha kipróbálsz egy 2-3 hónapos kúrát.

 

 

 

 

Az illusztráló kép forrása: People photo created by jcomp - www.freepik.com