Számos növényben előfordul, és szinte minden állat szervezete önmagának állítja elő. Az emberi test erre nem képes. Az aszkorbinsav vízben jól oldódó, világos, kristályos anyag. Hőre és fényre könnyen lebomlik, így por formájában zárt és sötét helyen kell tartani, szobahőmérsékleten, illetve forró italba nem érdemes belekeverni.

Hiánybetegsége a hajós felfedezők nagy ellensége, a skorbut nevű igen csúnya betegség, ami a középkorban rengeteg áldozatot szedett magának. Persze az éhínséggel sújtott szárazföldön is találkozhattak vele az emberek, de főként a hosszú utakat megjáró matrózokat tizedelte meg – szó szerint. Közel 400 éven át egy-egy hajón a matrózok felét is megölhette a hosszú tengeren töltött idő alatt, ezért igen rettegett volt. Bár többen is rájöttek az évszázatok alatt, hogyha citromlé cseppeket vagy savanyúkáposztát adnak a matrózoknak, akkor megelőzhetik a problémát, de ez az információ furcsa módon mégsem vált köztudottá nagyon sokáig, és még a 19. század végén is voltak halálesetek.

Mire?

A C-vitamin hatását felsorolni is nehéz.

  • Az egyik legfontosabb antioxidáns, segít a szervezetet ért káros hatások leküzdésében, szervezetünk megóvásában, védi a keringési rendszerünket.
  • Segíti a megfelelő vérzsír és koleszterin szint elérését.
  • Erősíti az immunrendszert.
  • Növeli a stressz toleranciánkat
  • javítja a teljesítményt
  • csökkenti a fáradságot
  • segíti a méregtelenítés folyamatát
  • erősíti a hajszálereket

Mennyit?

Vízben oldódó vitamin lévén akár néhány óra alatt is kiürülhet a szervezetből, ezért nem érdemes egyszerre bevenni hatalmas dózist. Ezért is jelentek meg a hosszabb felszívódást ajánló készítmények, ami kiküszöböli a fenti problémát. A napi dózist mi is feloszthatjuk több részre, illetve ha aszkorbinsav port használunk, akkor belekeverhetjük a teába, amit egész nap folyamatosan kortyolgatva fogyaszthatunk.

Természetesen már a C-vitamint kutató (és egész életében aktívan használó) Szent-Györgyi Albert sem 60mg-os dózisokban gondolkodott. Ő maga naponta 1g bevitelét javasolta (1000mg), ami igencsak eltér a jelenleg is érvényben lévő nemzetközi ajánlástól. Úgy gondolta, hogy a C-vitamin egy nagyszerű eszköz, aminek előállítása filléres, bárkihez könnyen eljuttatható, és nagyon jelentős egészségügyi javulások érhetőek el vele. Az RDA nagyjából a háborús éhínség minimumával számol, de mi nem a skorbutot szeretnénk megúszni, hanem a rengeteg pozitív hatását szeretnénk kiélvezni a vitaminnak. Ehhez nyilvánvalóan jóval nagyobb dózisokra van szükség, mint a nemzetközi ajánlás. Szent-Györgyi 80 éves kora után tüdőgyulladást kapott, akkor a dózist napi 8000mg-ra emelte. 93 éves koráig élt.

Linus Pauling a C-vitamin másik híres kutatója egész életén át naponta 10-18gramm C-vitamint fogyasztott, mindenféle mellékhatás vagy probléma nélkül, és bár ez nyilván nagyon sok tényezős kérdés, de (ő is) 93 éves koráig élt. 

Szerintem kimondható, hogy a mindennapokban napi 1000-3000mg már elég lehet.

Hogyha megfázás kerülget, ezt a dózist nyugodtan emelhetjük, amíg meggyógyulunk, akár napi 10000mg-ra is. Természetesen a nap folyamán több részletben elosztva érdemes elfogyasztani.

Megadózisokat ajánlanak például a rák ellen küzdőknek. Kemoterápia mellett amennyire tudom nem nagyon érdemes, mert csökkentik egymás hatását, ezért a c-vitamin hívők általában a kemoterápia helyett választják. Nos amennyit a kemoterápia (= durva méreg, ami a gyorsan osztódó sejtjeinket elpusztítja) segít a túlélésben, annyit talán a megadózisú C-vitamin is segíthet, és az semmit sem pusztít el, amire amúgy szükségünk lenne. Ilyen mértékű vitaminszint emelkedést már csak infúzióval lehet elérni, úgyhogy ezeknél a kezeléseknél a tabletták csak kiegészítőként szolgálnak.

Mellékhatás, túladagolás

Gyakorlatilag nincs. Túladagolni nem lehet, mert vizelettel ürül a felesleg. Nagyon hosszan tartó, napi 6000mg-os adagnál esetleg vesekövet is okozhat. Valószínűleg ezek is többtényezős dolgok, mint mindig, tehát pl. mennyi folyadékot iszunk a napi 6000mg C-vitaminunkhoz… satöbbi… Minden esetre aki hajlamos a vesekőképződésre (volt már neki), annak érdemes nem 2000mg fölé vinnie a napi adagot.

Az aszkorbinsav porba nem érdemes beleszippantani, mivel károsíthatja a légutakat és a tüdőt.

Természetes C-vitamin?

Sokan hirdetik, hogy a természetes C-vitamin jobb, mint a mesterséges. Nos, amennyire én látom, a C-vitamin az egy vegyület, akármiben is van benne. Nyilván egy növényben sok más is van, nem csak C-vitamin, és együtt egy komplex „információt” is alkotnak a szervezet számára, nem csak egy vegyületet. Ez az, amiért én elsődlegesen a növényi tápanyagoknak vagyok a híve a mesterségesekkel szemben. Ugyanakkor az egyes vitamingyártók 100x drágább varázs-természetes C-vitaminjaiban nem tudok hinni sajnos, akárki akármit mond. A végeredmény ugyanúgy egy kapszula, csak 100x drágább. Talán a meggyőző marketinget kell megfizetni. Abban sem hiszek, amit nagyon gyakran hangoztatnak, hogy a kapszulában árult természetes növényi kivonatból származó C-vitamin felszívódik, miközben a mesterséges aszkorbinsav meg alig-alig. Számomra ez is elsősorban marketingnek tűnik, kétes tudományos bizonyítékokkal, vagyok azok teljes hiányában. De meggyőzhető vagyok, mint mindig.

Azonban addig inkább hiszek Szent-Györgyi Albertnek, aki nem akart eladni nekem semmit, és nem nyerészkedett a vitaminüzleten, nem mellesleg pedig szép hosszú és egészséges életet élt.