A D-vitaminról ma már tudjuk (egyébként egy évtizede biztosan), hogy nem csak a csontokhoz van köze és a kálciumhoz, hanem a szervezetben rengeteg szabályozó funkcióban vesz részt, ezért leginkább hormonnak tartják, nem is vitaminnak. Teljesen ingyen hozzájuthatunk a napfényből (megfelelő napozási szokásokkal), de táplálékkiegészítőként is olcsón beszerezhető.

Röviden amiben szerepe van a D-vitaminnak:

  • Csontok: megelőzi a csontlágyulást, a csontritkulást, az angolkórt és a töréseket
  • Megelőz bizonyos rákos daganatokat: (prosztata, hasnyálmirigy, emlő, petefészek, vastagbél.
  • Megelőzi a fertőző betegségeket, felső légúti fertőzéseket (influenzát), asztmát
  • Növeli az izmok erejét és a sportteljesítményt
  • Autoimmun betegségek: megelőzi a Sclerosis Multiplexet, az 1-es típusú cukorbetegséget, a Crohn-betegséget és a reumás ízületi gyulladást
  • Megelőzi a depressziót, skizofréniát, Alzheimer kórt és demenciát (szellemi leépülés)
  • Javítja a közérzetet, megelőzi a premenstruációs szindrómát (PMS), alvászavarokat és szezonális affektív zavart (szezonálisan jelentkező lehangoltság)

 

Michael Holick – korunk egyik legelismertebb D-vitamin kutatója, aki nem mellesleg emiatt Nobel díjat is kapott – könyvében rengeteg hasznos kutatási eredmény és információ mellett több fontos tényt is megoszt velünk, amelyek több tévhitet korrigálnak. Vegyük ezeket sorra.

A D-vitamin túladagolható?

D-vitamin túladagolása szinte csak balesetből következhet be, amihez napi több százezer egység szedésére van szükség rövid távon. Ezt nyilván senki nem fogja megtenni szándékosan, véletlenül meg általában olyan helyzetekben fordult elő, amikor a táplálékkiegészítőként árult kapszulában 10000x annyi volt a D-vitamin, mint kellett volna, ez persze a gyártó hibája volt. A multivitaminokban 400NE van általában, a gyógyszertári vényre kapható D-vitamin pedig vagy 1000NE vagy 3000NE. Tehát nyilvánvalóan ezekkel nem lehet elérni túladagolást, csak ha több dobozzal beszedünk egyszerre, ilyet meg senki nem csinál…

Ennél sokkal könnyebben mérgezhetjük meg magunkat bizonyos vény nélkül kapható gyógyszerekkel, például a paracetamol (fájdalom és lázcsillapító) túladagolása már 8-10 tablettával lehetséges, és a máj pusztulásához és akár a halálunkhoz is vezethet.

Szóval kijelenthető, hogy a D-vitamin szedés veszélytelen, napi 10000NE szedésével a mérgezés több hónap alatt sem fordul elő.

A vérből kimutatható a szervezetünk D-vitamin szintje, a „Total 25-OH D-vitamin” vizsgálattal, aminek a referencia értéke 30ng/ml és 100ng/ml közé esik. A 30ng/ml alatti érték már D-vitamin hiányt jelent, a 120-150ng/ml körül pedig már túladagolási tünetek jelentkezhetnek. 

A másik, ami kiderül a az, hogy napi 1000NE D-vitamin beviteltől nem kell csodákat várni, ez ugyanis 2-5ng/ml értéket tud növelni a vérünk 25(OH)D szintjén, ha egy hónapig szedjük.

Azt is tudni kell, hogy a D-vitamin szint növekedése a vérben nem lineáris. Tehát 10ng/ml növeléséhez sokkal több D-vitamin bevitelre van szükség ha például 70ng/ml-ről 80ng/ml-re növelni a szintet, mintha 30ng/ml-ről 40ng/ml-re.

Már magyar orvosok is azt tanácsolják, hogy mindenki szedjen naponta 2000NE D-vitamint, legalább télen. 

Ellentétes információk között... kinek higgyünk?

Örök probléma, hogy kinek is lehet hinni ezekben a kérdésekben. A D-vitamin mögött nem áll hatalmas üzleti érdek, mert egyszerűen és nagyon olcsón elő lehet állítani nagy mennyiségben, ráadásul nincs rajta semmilyen szabadalom vagy védjegy. Tehát nincs mögötte egyetlen tulajdonos, aki esetleg nagy pénzeket kaszálhatna.

Az orvosok és a gyógyszerészek legtöbbje annyit tud a D-vitaminról, amennyit az egyetemen mondtak nekik. Ez pedig az akkori ajánlásokat tükrözte, és az akkori hozzáállást.

Évtizedek óta zajlik a kutatómunka, ami rengeteg tanulmányt és eredményt szült, ami sokszorosan megcáfolta már az általános hozzáállást a D-vitaminhoz. Ezek a kutatók, orvosok ezzel a témával foglalkoznak, tehát nyilván sokkal komolyabb rálátásuk van, mint annak, aki az egyetemen tanult húsz órát a vitaminokról. Ezzel nem degradálni szeretném a gyógyszerészek és orvosok tudását, pusztán csak arról van szó, hogy az ő tudásuk (ELMÉLETILEG) pont a kutatóorvosok és biológusok eredményeiből táplálkozik és arra épül. És sokszor évtizedes lemaradásban van a jelenhez képest.

Azon csodálkozom tulajdonképpen, hogyha bizonyítékok vannak arra, hogy a normális 25(OH)D szinttel az emberek töredékénél fordul elő rák, influenza, ízületi gyulladás, csontritkulás (stb), akkor hogy lehet az, hogy nem ALAP, hogy ezt mindenki szedi. Erre persze nincs válasz, mert általában a túladagolás kockázatával érvelnek, ami ugye kiderült már, hogy elég irreális esélyű. 

Hol lehet hozzájutni?

Minden esetre, amire a gyógyszeripar és a közegészségügy nem reagál, arra majd a vitaminipar és a táplálékkiegészítő ipar igen, úgyhogy a piacon megjelent már több 2000NE-s kiszerelésű vitamin is.

A legolcsóbb ezek közül cseppentős kiszerelésben kapható 500 adagos 2000NE-s olaj. (interneten kereséssel megtalálható)

Napi 2000NE-t szedve egy ilyen üveg több mint 1 évig kitart, és az ára filléres ehhez képest. Ha nem tudsz hozzájutni vényre kapható D-vitaminhoz, akkor próbáld ki ezt, hogyha az orvosod nyitott és felír neked, akkor én mégis inkább affelé hajlanék.

FIGYELEM! Az A-vitamin túladagolható! Tehát arra figyelni kell, hogy ne olyan olajat szedjünk véletlenül sem, amiben A-vitamin is van, mert az A-vitamin súlyosan túladagolható! Természetesen mindig feltüntetik, hogy A-vitamin is van a készítményben, erre nagyon oda kell figyelni, mert több piacon lévő tabletta és halolaj is A&D-vitamin tartalmú!

 

Személyes tapasztalataim

Tudjuk a hazai mérésekből, a lakosság jelentős részének a D-vitamin szintje nem éri el a minimális 30ng/ml szintet (tehát hiányban szenvednek).

Szóval úgy döntöttem, hogy mivel én szedtem napi kb. 1000NE D-vitamint már jó ideje, megméretem a vérem 25(OH)D szintjét, hogy első kézből lássam mi a helyzet, és ne csak fikcionáljak róla. Sajnos a mérést háziorvos nem kérheti, a vérvizsgálatot csak csontproblémák esetén lehet TB finanszírozásra kérni szakorvos által. Úgyhogy 4000 Ft egy 25(OH)D mérés saját költségre, de az igazság ennyit megér.
Napi kb. 1000NE fogyasztása után pontosan 32ng/ml volt a véremből kimutatott total 25(OH)D szint. Ami pont a 30ng/ml „hiányhatár” fölött helyezkedik el ugye, de láthatóan a 30-100-as referenciatartományban pedig épphogy súrolja a legalját.

Hát rendben, gondoltam, megnézem már azt is, hogy a napi 3000NE D-vitamin pótlás tényleg olyan rettenetesen sok-e, vagy talán pont azt az emelkedést fogja hozni, amit a kutatások alapján elvárnánk… Úgyhogy 60 napon keresztül, minden nap hősiesen beszedtem a 3000NE-s kapszulát. Vényre kapható változatból, hogy kétség ne férjen a hatóanyag tartalomhoz.

Szóval 60 nap után elmentem és megmérettem újra a D-vitamin szintem. Kerek 42ng/ml.

Mi a konklúzió?

Nos.. 60 napon át napi 3000NE szedése (összesen 180.000 NE) 10ng/ml növekedést okozott a véremben.

Ami még 100%-osan látható, hogy a 100ng/ml maximális szint elérhetetlennek tűnik a napi 3000NE-vel, ami ugye VÉNYRE KAPHATÓ gyógyszer. 

Azt tudjuk, hogy a D-vitamin maximális egészségi hatásainak kihasználásához érdemes a 25(OH)D szintet 50-60 körül tartani. A tengerparton dolgozó életmentők, akik egész nap a napon vannak, náluk amúgy 80-90ng/ml-es szint is előfordul, szintén igaz ez a hajókon dolgozó matrózokra, hasonló okokból. A természetben élő törzseknél 50-60ng/ml az általános szint. Emellett teljesen egyértelmű, hogy a magyar 15-30-as átlag, az igencsak elmarad ettől. Ennek persze sok oka van. A bőrráktól való félelem miatt használt napozókrémek meggátolják a D-vitamin termelést, ezzel pedig bár a bőrráktól megvédenek, hozzásegítenek ennél sokkal komolyabb problémákhoz (vastagbélrák, emlőrák…)

Érdemes a mérést elvégeztetni szeptemberben, hogy tudjuk, milyen D-vitamin szinttel állunk az influenzás időszak előtt. Majd 3 hónap D-vitamin szedést követően újra méretni, így be lehet állítani a számunkra ideális vitamin szintet mindenféle tippelgetés nélkül.

Az egészségünk megér annyit, hogy a vérünk 25(OH)D szintjét napozással és D-vitamin szedéssel 40-50ng/ml fölé vigyük.
 

Ajánlott olvasmányok a témában

Michael Holick – A nélkülözhetetlen D-vitamin
Szendi Gábor – Napfény vitamin
http://www.hgye.hu/wp-content/uploads/Szabo-Andras-D-itaminkaveszunet.pdf
http://semmelweis.hu/hirek/2012/06/27/minden-masodik-magyar-nyaron-is-d-vitamin-hianyos/
http://www.calivita.hu/articles/news/news/201310011742beszamoloa