Nyár van, és ha a kánikula nem üt be, akkor csodálatos az idő arra, hogy a természetbe kiránduljunk. Azonban néha nehéz kitalálni, hogy mi is legyen az úti célunk. Miért ne kirándulánk egyet úgy, hogy közben még kalandozunk is a családdal?

Ez a nagyszerű játék egyedül, párban, családdal, télen nyáron játszható. Izgalmas, kirándulós, kincskeresős természetben eltöltött idő.

Mi a geocaching és hogy működik?

A geocaching egy országos méretű játék. Sőt, tulajdonképpen egy világ méretű, de alapvetően én most csak a magyar vonatkozással foglalkozom. A játék nagyon egyszerű: az országban sok ezer célpontot (geoládát) helyeztek el emberek. Ezek többnyire pici műanyag konyhai dobozok.

Ezek a ládák sokszor gyönyörű helyekre vannak elrejtve, amit amúgy is érdemes meglátogatni, és sokszor csak a helyi emberek tudnak róluk (források, erdők, panoráma kilátás). Az "elrejtve" nem túlzás, ugyanis sokszor tényleg odvas fákból, vagy a fák gyökerei alól kiásva kerülnek elő a ládák. 

Minden célpontunkhoz kapunk egy GPS koordinátát. Ezzel oda jutunk, ahol a rejtés történt, azonban a GPS pontatlansága miatt 5-10 méteres körzetben a végén nekünk kell megtalálnunk a ládát. Vannak nagyon könnyen megközelíthető ládák, és olyanok is, amikért tényleg mászni kell, vagy mélyen egy bokor alá bekúszni.

A láda megtalálásának nehézségét számmal jelzik a láda profiloldalán. Ezenkívül feltüntetik azt is, hogy milyen nehéz terepviszonyokra kell számítani.

Ha a ládát megtaláltuk, akkor abba beletehetünk egy kincset, és ki is vehetünk valami kincset, amit más, előttünk megtaláló tett bele.

Fontos, hogy a ládákban van egy jelszó, amivel online igazolni tudjuk a megtalálást. Ha elég sok megtalálásunk van, akkor mi magunk is rejthetünk már el saját ládát majd.

Gyerekkel kifejezetten élmény a ládakeresés, szóval gyerekes családoknak erősen ajánlott az év bármely szakában.

Mi az első lépés?

Először el kell látogatni a geocaching.hu oldalra. Itt regisztrálni kell mint felhasználó. Ezután a sok ezer geoláda között válogatva az ország bármely pontján megtalálod a neked szimpatikus célpontot. Később ezen a weboldalon keresztül tudjuk beküldeni a megtalálásainkat az adott ládákhoz (az előbb említett jelszó segítségével).

A geocaching.hu -nak már pár éve létezik applikációja mobiltelefonra is (Geoládák néven keresd), ez nagyon megkönnyíti a láda kiválasztását, jelszó beküldését.

Mire van szükség a geocachinghoz?

1. Egy GPS-re... (mobiltelefonra)

Amikor az egész geocaching indult itthon, akkor még általában kirándulásra alkalmas különálló GPS készülékre volt szükség hozzá, mert a mobiltelefonokba épített GPS képességei jóval gyengébbek voltak, mintsem erre használható lett volna. Szerencsére azóta eltelt egy évtized, és a telefonok is fejlődtek, szóval ma már bőven elég egy jobb okostelefon. Ajánlott olyan, ami beépített iránytűvel is rendelkezik, különben az irányt csak a haladásod alapján tudja meghatározni, tehát akkor látja, hogy merre indultál, amikor már mentél pár métert. Több applikáció is létezik, ami a koordináták megadása után iránytűvel mutatja, hogy merre kell menned a láda felé, hány méter, milyen magasságkülönbséget kell még áthidalnod. Ugyanakkor talán ma már a sima Geoládák applikáció is elég erre, nem szükséges külön beszerezni semmit.

2. Időre

A geocaching egy tök jó szabadidő eltöltési lehetőség, főleg ha amúgy is van kedved kirándulni. Ha elmentek nyaralni a családdal, akkor egy délutánt eltölthettek azzal, hogy a környéken lévő ládák közül 1-2-őt megkerestek. Gyakorlatilag nincs olyan környéke az országnak, ahol ne találhatnál ládát. Azzal az idővel is számolni kell, hogy kiválaszd a ládát, amit meg akarsz keresni. 

Tipp

Érdemes a geoláda leírását kinyomtatni, mert sok olyan hely van, ahol nincs térerő, és nem fogod tudni gyorsan megnézni a neten, ha véletlen nem találod a helyszínen. 

Ha a helyszínen vagy, néha előfordul, hogy a GPS már mutatja, hogy jó helyen vagy, azonban 20 perce fel alá járkálva sem találod a ládát sehol. Érdemes mindig keresni az "emberi" nyomokat az erdőben. Apró kőrakás, ember által egymásra tett ágak, gallyak, földkupac, levélhalom. 

A legdurvább nekünk talán az volt, amikor fél órát fel alá mászkáltunk egy kivágott fa csonkja körül, már konkrétan majdnem feladtak, amikor rájöttünk, hogy a fa nincs is gyökérrel a földben, hanem fel lehet emelni, és az aljába volt rejtve a láda. Tényleg igazi kincskeresés.

Télen érdemes odafigyelni, hogy a nagy hóban az adott láda megközelíthető-e. Ezt mindig feltüntetik a láda profiloldalán.

Fontos!

Alapszabály, hogy csak úgy keresd meg a ládát, úgy vedd elő, úgy matass benne, hogy járókelők, kirándulók - akik nem tudnak erről a játékról -, ne lássák. Sajnos sokszor megrongálnak, tönkretesznek ládákat, így mindenképpen óvni kell a játékot. Ha egy láda eltűnt, és biztosan sehol nem találod, akkor lehetséges, hogy ellopta valaki. Ezt mindenképpen érdemes jelezni a láda elrejtőjének/tulajdonosának, hogy pótolni tudja, illetve ebben az esetben mindig meg is kapod a megtalálátás jelszavát tőle.

 

Remélem kedvet kaptál kipróbálni a geocachinget. Igazi kincskeresős kalandban lehet részed vele, és nagyszerű családi szórakozás is. Mi nagyon szeretjük.