Régóta gluténmentes életet élek, és rengeteg dolog van, ami hiányzik. Például a jó ropogós héjú, kenyérnek tűnő dolog. Ha te is így vagy ezzel, akkor most megtudhatod, hogyan lehet kenyérszerű kenyeret készíteni gluténmentes lisztből.

Évek óta magamnak sütöm a gluténmenes kenyereim. Egyszerűen azért, mert ezek fagyasztóban tökéletesen eltárolhatóak, majd sütőben felolvasztva (kicsit rásütve) tényleg olyan eredményt hoznak, mintha frissen sültek volna. Viszont mindig hiányzott az, hogy a kenyeremnek, zsemlémnek igazi ropogós kérge legyen. Néha sikerült, néha nem, de most megosztom veled a titkot, ha Te is szeretnél gluténmentes kenyeret sütni.

Összetevők:

- 500g Schar B-mix kenyérliszt
- 450ml langyos víz
- 1 csomag porélesztő
- kb 1 dl étolaj
- 1 kiskanál só
- 5 kiskanál kristálycukor

Az elkészítés:

Először a száraz összetevőket össze kell keverni egy tálba (liszt, porélesztő, só, cukor), majd beleölteni a langyos vizet, rá az olajat. Gyorsan össze kell keverni az ujjainkkal. Kicsit hígabb, ragadósabb massza lesz, de az olaj miatt annyira nem ragad. Utána nagyon óvatosan kell liszttel szórni és kézzel dagasztani. Nem kell hozzá annyi dagasztás, mint a búzalisztből készült kenyérnél, és a tészta sem lesz annyira rugalmas. Sajnos, a glutén, amitől a jó tészta ruganyos, az itt hiányzik ugye. 

Az állagának puhának kell lennie, és könnyednek. Amikor ez megvan, akkor két részre lehet szedni a fenti adagot, mindkettőből gömböcöt formázva. Ezután jön a kelesztés. Ezt meg lehet oldani általában szobahőmérsékleten (nyáron), de érdemes az első 20 percre betenni 30-40 fokos sütőbe, hogy elinduljon, utána ki lehet venni szobahőmérsékletre. Legalább 1 órát keleszteni kell, hogy tényleg jól megnőjön a tésztánk. Innentől már nem gyúrjuk, nyomogatjuk, semmit. Amikor eléggé megkelt, akkor óvatosan (!) kiemeljük a kelesztőtálból, és a szélétől körbe lefelé húzzuk a tésztát, hogy mintha a tetejét kicsit "feszesíteni" szeretnénk. Ezzel meg is adjuk a végső formáját a cipónknak. 

Ezután tepsibe tesszük (én mindig sütőpapírt teszek alá), és nagyon masszívan lekenjük a kenyér felületét vízzel. Nem azt mondom, hogy öntözőkannával meglocsoljuk, de tényleg legyen nedves a felülete. Én ecsettel szoktam megkenni, de gondolom lefújni is le lehet, ha valakinek van erre eszköze. Utána 200 fokos sütőbe kell tenni, és addig sütni, amíg aranybarna nem lesz.

Én próbálkoztam a sütés közben gőzöléssel, de nem sikerült vele jobb eredményt elérnem, úgyhogy ezt a dolgot elengedtem. 

Ami fontos: a megkelt tésztát már ne bántsuk. Tehát ha zsemlét szeretnél inkább, akkor kelesztés előtt formázd ki őket, és ne utólag, mert akkor olajos kézzel fogod tudni csak, és az olaj a zsemlék felszínén, és a személyes tapasztalatom az, hogy ez meg fogja akadályozni a kéreg képződését. Formát el lehet érni még szakajtó használatával is, ami teljesen jó. Lisztezd be, és abban keleszd. Utána borítsd a tepsire. De nagyon óvatosan kell, mert hajlamos a borításnál szétfojni, és utána már nem fogod tudni felemelni, hogy a formáját igazgasd.

A sütés általában kb. 30-40 perc. Miközben a gluténos kenyér/zsemle könnyebben megégethető, a gluténmentes érdekes ilyen szempontból. Kb. szarrá kell sütni, hogy tényleg égett legyen, és akkor sem lesz a normál kenyérhez képes égett, többnyire a megvastagodott héja, sötét színe és a keménysége mutatja majd, hogy ez túl lett sütve.  De szinte akkor is elropogtatható, és nem mondom, hogy rossz az íze. Szóval jobban bírja a túlsütést, mint a normál kenyér.

 

Jó sütögetést mindenkinek, szerintem nagyon finom kenyeret, zsemlét lehet a fenti módon alkotni.