Az irodai munka sokunkat érint, és sajnos rengeteg hátránnyal jár, amelyek közül néhány kiküszöbölhető egy kis odafigyeléssel.
 

Szellőzés

Sok irodában nem megoldott az állandó szellőzés, és naponta 8-10 órán keresztül több ember egy légtérben dolgozik. Ez esetben könnyen gazdát cserélhetnek az esetleges baktériumok és vírusok, és ilyenkor jön az, hogy az egész iroda együtt betegszik meg. Óránként érdemes egy nagyot szellőztetni, vagy beszerezni egy levegőtisztító berendezést. A szellőztetés azért is ajánlott, mert az elhasználódott levegő ilyenkor friss oxigénnel telik meg, és a munka is jobban megy. Nem csak akkor kell szellőztetni, amikor már a bágyadtság kezd úrrá lenni mindenkin!

Testtartás

A folyamatos íróasztalnál végzett munka hatalmas terhet ró a gerincre, ahogy azt az ülő pozíció természetellenességébe merevedve megtartjuk több órán keresztül folyamatosan. Ez hosszú távon nem csak fejfájásokhoz és különféle mozgásszervi problémákhoz vezethet, de akár ronthatja az alvásunkat, a vérkeringésünket is.

Nem véletlen van minden irodai dolgozónak óránként 10 perc szünet előírva. Ezzel általában nem szoktunk élni, hiszen vagy belefeledkezünk a munkába, vagy a vezetés figyelmen kívül hagyja ezt a jogunkat. A lehetőség viszont adott, és élni is kell vele!

Az óránkénti 10 perc pihenőt használjuk ki arra, hogy felállunk, megmozgatjuk a tagjainkat néhány egyszerű gyakorlattal: néhány vállkörzés, álljunk 10x lábujjhegyre (ez javítja a lábunk vérkeringését), ha lehetőségünk van guggoljunk párat. És legalább néhányszor menjünk ki a friss levegőre. (nem cigit szívni)

Jótékony lehet, hogyha a számítógép előtt mereven töltött 50 percben is többször csinálunk lassú kíméletes nyakkörzéseket és vállkörzéseket.

Kezdjünk el odafigyelni arra, hogy a monitor nézésétől az állunk általában a fejünk teljes súlypontjával előrébb mozdul, amivel a nyakizmok és a csigolyák is természetellenes terhelésnek vannak kitéve órákon keresztül.

Amikor ülsz, próbálj meg nem görnyedni folyamatosan. Néha, amikor észreveszed, hogy elengedted magad, húzd ki magad, és vegyél fel néhány percre egy fajta aktív ülést. Ezt elősegítheted, ha nyújtózol egy nagyot, és megfigyeled, ahogy a hátad kiegyenesedik és megnyúlik. Ezt a pozíciót egy ideig izommunkával fenntarthatod.

Segíthet még, hogyha egy kispárnát göngyölsz a derék görbületedbe, miközben teljesen hátra csúszol a széken. Ez könnyen figyelmeztet arra, hogyha nagyon meggörnyedsz. Ez a kispárna még a nyak pozícióján is segít. 

Víz

A mezőn dolgozva mindenki érzi, hogy fizikai munkavégzéstől megszomjazik, de sajnos az irodai munkába feledkezve a test ezen jelzései könnyen figyelmen kívül maradnak.

Minden 10 perces szünet rítusa lehet az is, hogy egy pohár vizet megiszunk. (nem kávét és teát)

 

Sose feledjük el, hogy az irodai munka egy természetellenes tevékenység a testnek, amit a nap hátralevő részében a legtöbben nem kompenzálunk!

Csak egy kis odafigyeléssel viszont tehetünk érte, hogy kevesebb hátrányát szenvedjük meg az irodai munkának.