Ez a bejegyzés-sorozat a fejfájással és migrénnel foglalkozik - a saját történetem, utam, próbálkozásaim, ami bevált, és ami nem vált be, és legfőképpen tippek, amikkel érdemes megpróbálkoznod, ha már egy ideje szenvedsz ettől a nyavalyától. Ebben a bejegyzésben a személyes tapasztalatom osztom meg arról, hogy milyen eredményt hoz a migrénnél a megfelelő hidratálás.

Számtalan cikket találni az interneten a dehidratáció és a migrén kapcsolatáról. Egyrészt maga a dehidratáció egy migrén kiváltó ok, önmagában elindíthatja a fejfájást. Másrészt találtam egy érdekes cikket arról, hogy a só bevitel növekedésével csökkent a migrén előfordulása.

Só – jó vagy rossz

Folyamatosan azt dobálják a médiában az arcunkban, hogy a só tulajdonképpen valamiféle „rossz dolog”, amitől magas vérnyomásunk lesz, meg ezzel járó mindenféle egyéb egészségügyi problémánk. 

A kálium napi beviteli értéke (DV) 4700 mg, nátriumból pedig egészséges felnőtteknek 2300 mg-os limitet szoktak megadni. De van kutatás, aminek azt bizonyítania, hogy 3000-6000 mg nátrium naponta jobb az egészségnek, mint 3000 mg alatti bevitel. 

Egy átlagos ember testében körülbelül 90g nátrium raktározódik. Ez majdnem negyed kiló konyhasónak felel meg. 

A túl sok só bevitel ellenében általában azt szokták felhozni, hogy megemeli a vérnyomást, és így a magas vérnyomással járó károsítást végzi el a testen. Ha megnézzük, hogy a nátrium bevitel grammja nagyjából 1-2Hgmm-t emel a vérnyomáson, látható, hogy 4g nétrium többlet, ami mondjuk egy egész teáskanál só, 4-8Hgmm-t emel a vérnyomáson. Bár az emelkedés nem ilyen lineáris, az látható, hogy valakinek NEM a megsózott levestől van 180-as vérnyomása. A kérdés, hogy a só drasztikus lecsökkentése, és az a pár Hgmm vérnyomás előny a jobb nekünk, vagy a megfelelő sóbevitel hatásai. 

A kálium bevitel emelkedése pedig csökkenti a vérnyomást, szóval minél több káliumban dús ételt - mindenféle zöldségek, banán, paradicsomlé - eszünk, annál inkább kompenzáljuk a só vérnyomás emelő hatását.

Más. Sómérgezés.

Akkor fordul elő, hogyha a hatalmas sómennyiség miatt dehidratálódunk. Erre nagyjából akkor van esély, hogyha egy csónakban üldögélünk a tenger közepén, csak tengervizet próbálunk inni. Annak ugyanis 3-3.5% körüli a sótartalma, miközben a vesénk csak 2%-ot tud kiszűrni. Ebből következik, hogy bizony, ha 1 liter tengervizet megiszunk, akkor a testünk saját vízraktárából még legalább fél liter vizet elpocsékolunk, hogy a sót kiürítsük. Tehát a végén kevesebb víz marad bennünk, mint előtte.

Azt hiszem, hogy ez az eset elég ritkán történik meg egy átlag magyar emberrel. 

Kálium mérgezés

Aztán ott van a só körül a „káliummal mérgeznek minket” elmélet. Először is, a konyhasónak totálisan elhanyagolható kálium tartalma van, amit összetapadásgátlóként tesznek bele. Másrészt – nincs a földön olyan étel, amiben ne lenne kálium. Szóval a kálium a barátunk, nem véletlen tette „Természet Anyánk” mindenbe bele, amit eszünk, és amit minden emlős eszik rajtunk kívül a bolygón. 

Egészséges vesével és hormonrendszerrel a kálium és a nátrium szabályozása nagyon precíz, és bár a káliumot könnyebb túladagolni, de ez a túladagolás csak hirtelen bevitt, nagy mennyiségű táplálékkiegészítők formájában lehetséges. Egy liter paradicsomlében körülbelül 1500mg kálium van. Belátható, hogy nem gyakori, hogy valaki megiszik egy liter paradicsomlevet, és lefordul a székről holtan. 

Összességében

Ezek fontos elektrolitok, az idegrendszerünk működéséhez és a teljes vízkészletünk szabályozásában nélkülözhetetlenek. Az élethez nélkülözhetetlenek. A szervezetünk mindent megtesz, hogy ínséges időkben megtartsa, amire szüksége van, de bőséges időkben kiüríti a felesleget. 

Amivel gond lehet, az az arányok eltolódása. Normális esetben valószínűleg nem fogyasztanánk több sót, mint káliumot, manapság viszont a feldolgozott ételek, a sok gabonafogyasztás jelentősen csökkenti a káliumbevitelünket. Elég csak arra gondolni, hogy a búzalisztben nagyjából 100mg kálium van 100g-onként – borsóban mondjuk kétszer ennyi.

Szóval a só is fontos és a kálium is. Én biztos nem kezdenék sómentes diétát azok után (egészségmegőrzési vagy megelőzési céllal), most hogy fél napig olvastam a sóról szóló cikkeket és kutatásokat – kivéve persze, hogyha ez konkrétan betegség miatt indokolt. Tisztázd az orvosoddal illetve a dietetikusoddal, hogy a veséd és a hormonrendszered állapota indokolja a diétád, vagy a magas vérnyomáson akarnak ezzel csökkenteni. Ha ezutóbbi, akkor ennél sokkal értelmesebb megoldások is vannak. Erről majd máskor (ezzel is van személyes tapasztalatom).

Oké, de hogy jön ez az egész a migrénhez és a fejfájáshoz?

Ez még nem teljesen tisztázott. Az biztos, hogy a nátrium és a kálium szabályozza a szervezetben azt, hogy a víz hogyan oszlik el, de az idegrendszer működését is befolyásolja. 

Az „igyunk sok vizet, hogy hidratáltak legyünk” elv szép, de elektrolitok megfelelő bevitele nélkül egyszerűen nem működik. Nyáron izzadunk, valaki edzésre jár, stressz ér minket és sorolhatnám, mennyi okunk van elektrolitokat veszíteni.

Egy 2016-os vizsgálat azt találta, hogy a migrén fordítottan arányos a nátrium bevitellel, vagyis minél több a nátrium, annál kevesebb a migrén. Ennek köze lehet, hogy a nátriumbevitel szabályozza az agyban a víz eloszlását a sejteken kívül. 

Egy amerikai idegkutató (dr. Harrington) pedig azt nyilatkozta, hogy a migrénes egyének agya valószínűleg máshogy dolgozza fel a nátriumot, mint a többi emberé, mert normális esetben a sónak pont ellentétes hatást kéne kiváltania (tehát inkább migrént okoznia). 

Egy dr. Angela Stanton nevű kutató régóta foglalkozik migrénnel, és arra jutott, hogy többek között a nátrium és kálium bevitel jelentősen befolyásolja azt. 

Kötelező youtube videó.

Egy próbát megér, ha veséd egészséges. (arról valszeg tudnál, ha nem lenne az)

Személyes tapasztalatom

Egyszer úgy adódott, hogy egy vírusfertőzés alatt nem akartam a májamat pluszban fájdalomcsillapítókkal terhelni, ezért tökéletes lehetőség volt arra, hogy kipróbáljam ér-e a hidratálás bármit is akut migrén ellen.

Kijelenthetem, hogy IGEN. Nálam bevált. Olyannyira bevált, hogy gyakorlatilag egy 400mg-os ibuprofen hatását hozza nagyjából. Jobban és gyorsabban hat, hogyha a kezdődő fejfájáskor csinálom – de ez a gyógyszerre is igaz.

Mióta ezzel a módszerrel kísérletezek, azóta tizedére esett a gyógyszerszedésem. Azt hiszem, hogy ez elmondja, hogy ez egy jó lehetőség lehet. Hosszútávú – több éves tapasztalatom nincs -, de a cikket frissíteni fogom majd, amint lesz. 

Szénhidrát

Személyes tapasztalatom, hogyha nagyobb adag szénhidrátot eszem, akkor a következő 1-2 órán belül dehidratációs tüneteim lesznek. Én kerülöm a nagy dózisú szénhidrátot. Viszont amennyiben mégis úgy esik, hogy sok szénhidrátot eszem, akkor mindenképpen odafigyelek rá, hogy a sót pótoljam. Ha szénhidrátdúsan táplálkozol, akkor érdemes lehet erre figyelned.

Egyébként dr. Stanton ajánlja a szénhidrátcsökkentést is migréneseknél (a sóbevitel emelésével).

Egy facebookos vizsgálat.

Az én módszerem

Tehát alap feltételezésünk: a migréneseknek jót tesz a fokozott só bevitel.

Amikor kezdődő fejfájásom van, a következőt szoktam tenni.

0. perc: Egy csapott mokkáskanál só (körülbelül 1g nátrium), fél liter vízben elkeverve. Megiszom. 

30. perc: Iszom még fél liter vizet, de azt már só nélkül. 

60. perc: Ilyenkorra már erősen csökkenni szokott a fejfájásom, ha mégsem, akkor csapott mokkáskanál só + fél liter víz megint. Ha csökken, akkor innentől 2.5 deci vizet iszom óránként.

Néha púpos mokkáskanál sót teszek a vízbe, attól függ, mennyire sikerül előre elkapnom a fejfájást. 

Általában amennyiben sikeresen lecsökkent vagy elmúlt a fejfájás, akkor 4-6 óra múlva, újra egy csapott mokkáskanál sósvizet iszom. Tehát kb. egy migrénes napon 3x viszek be plusz sót. Fontos, hogy megfelelő mennyiségű víz is kell mellé (különben csak elvonja a vizet a testedtől!)

A fent említett dr. Stanton azt mondta, hogy simán lehet, hogy kétszerése is érdemes emelnünk a sóbevitelt, ami nagyjából minden nap egy plusz teáskanál (10g) sót és így 4g nátriumot jelent.

Én ezenkívül ajánlom, hogy emeld a kálium adagot is, főleg sok egészséges zöldséggel a kenyérfélék helyett, a minél tisztább étkezést.

Személy szerint néha beveszek 350mg-os kálium tablettát is a sós kúra közben (kálium-citrát formában), naponta általában 1x, de néha többször, ha sok sót iszom, illetve káliumban nem túl gazdag ételeket fogyasztok.

Ezenkívül, sokkal kisebb eséllyel alakul ki nálam nap közben migrén, ha reggel ébredés után nem kávét iszom, hanem fél liter enyhén sós vizet. 

Hosszú távon próbálkozni?

Egyelőre erről nem tudok nyilatkozni. De frissíteni fogom a cikket. 

És persze minden esetben kérd ki az orvosod és gyógyszerészed tanácsát, mielőtt kísérletezni kezdesz magadon. :-) És ami ennél is fontosabb, MINDIG KÖVESD A FOKOZATOSSÁG ELVÉT.

Ha szeretnél tovább nyomozni a témában, akkor Google-n könnyen találsz cikkeket „salt migrain prevention” és hasonló kulcsszavakra keresve.