Az orrjáratok és a torok tisztán tartása sós vízzel számtalan előnnyel jár, akár nátha kerülget (vagy már megbetegedtél), akár allergiától szenvedsz. Ennek egyik ismert módja a patikában kapható tengervizes orrspray, ami nagyon jó dolog, de nagyon drága ahhoz képest, hogy összesen 1 deci hígított tengervizet adnak el egy spraybe zárva. Erre kínál alternatívát a házilag végzett orröblítés.

Az orrunk a szervezetünk egy olyan kapuja, ami folyamatos kapcsolatban áll a külvilággal a légzésünkön keresztül. Rengeteg szennyeződést kell megszűrnie nap mint nap, úgy mint a pollenek (allergének), a baktériumok és vírusok, vagy az egyszerű por. Ha az orrunkon át lélegzünk, akkor a tüdőnkbe szűrt és felmelegített levegő jut, míg ha a szánkon át, akkor sokkal gyorsabban tudunk sokkal több levegőt venni, de ugyanakkor nincs idő arra, hogy felmelegedjen, és a levegőben szálló dolgok jelentős része is benne marad. Tehát szerintem alapvetően inkább kerülnünk kell a szájlégzést és amennyire csak lehet az orrunkat használni erre, hiszen ezért van.

A nátha mindenki életében többször vagy kevesebbszer, de felbukkan. Nem kell hozzá nagy dolog, mint egy kis vírus, egy kis stressz, egy kis vitaminhiány… és hopp, máris ágynak dőltünk. Az ilyesmi viszont nem ripsz-ropsz betör az életünkbe, hanem sokszor apró előjelei vannak. Ilyen lehet, hogy kicsit gyengébbnek érezzük magunkat, rossz a közérzetünk, már enyhén folyik az orrunk, vagy egy picit mintha kaparna a torkunk.

Ha a kollegáink sorra dőlnek ki az irodában, ezt is nyugodtan vehetjük előjelnek. Lehet, hogy a mi immunrendszerünk csodálatos és erős, és nekünk meg sem kottyan az, ami a körülöttünk lévő 10 embert ágyba dönti, ugyanakkor emellett a gondolat mellett nagyszerű módszer az orrjáratok és a torok tisztítása napi szinten.

Erre megoldás lehet a bevezetőben említett tengervizes orrspray napi többszöri használata, de hamar rá fogtok jönni, hogy az 1 deci sósvizet igen gyorsan el lehet fújdosni, és puff, el is tűnt a zsebünkből 2000 Ft.

Még jó, hogy van népi praktika az orr és a torok tisztítására, amit orr öblítésnek (irrigáció) hívnak. A módszer története régesrégre és Indiába nyúlik vissza, ahol a Hatha Yoga tisztító rendszerének a része, és Jala Neti-nek hívják.

Az orröblítés korlátlanul alkalmazható, ha úgy érzed, naponta többször is megcsinálhatod. Csak az első pár alkalom lesz furcsa érzés. Fájdalommal egyébként semmiképpen nem járhat, egy kevés rutinnal pedig még kellemesnek is mondható.

A módszer maga nem csak fizikailag hatékony az orr mosására, de ugyanakkor a legjelentősebb fejben lévő energetikai csatornákat is tisztítja, így jótékony lehet egyéb problémák kezelésénél is: fül problémák, szem problémák, fejfájások.

Sok olyan szituáció nincs, amikor az orr öblítés nem használható. Hogyha bármi miatt felmerül benned a kérdés, például fülműtét, orrműtéted volt, akkor mindenképpen kérd ki fül-orr-gégész tanácsát!

Mi kell hozzá?

1. Orr öblítésre alkalmas kancsó vagy orr irrigátor. A lényeg, hogy legyen egy csöve, ami tökéletesen illeszkedik az orrlyukba, és egy tartálya, amibe a folyadék tölthető. A tartály mérete változó, szerintem a kb. 3 decisek megfelelőek. Ezek több helyen beszerezhetőek, talán még bizonyos patikák is árulnak ilyet. Én személy szerint egy porcelánból készült változatot vettem, de léteznek más fajták, műanyagból készültek is.

2. Egy tiszta mérőedény, amiben a sósvizet kikevered. Egy öblítésre érdemes 6-8 deci vizet használni.

3. Egy mérőkanál amivel kb. 1 gramm sót ki lehet mérni, vagy egy olyan mérleg, amivel 0.05 grammonként lehet mérni, és így pontosan meg lehet állapítani az arányt.

4. Tiszta víz, ami lehet  forralt csapvíz. Mivel alapvetően nem akarunk esetleg plusz fertőzéseket bevinni az orrunkba, mégha erre ilyen formában igen kevés esély is van.

Hogy kell kivitelezni?

Az forralt vízből kimérsz a mérőtálba annyit, amennyit használni szeretnél. A víz hőmérséklete legyen langyos, ne túl hideg és ne is forró.

Én fél liternél kevesebbet nem ajánlok.

Deciliterenként számolva 0.9gramm sót kell belekeverni a vízbe, mivel ennyire nem lehet kiszámolni, mondjuk, hogy 1 grammot. Nehéz megmondani hogy 1 gramm az hogy mérhető ki pontosan. Egy fél liter vízhez kb. egy teáskanál só kellhet.

Ha túl sok a só, marja a nyálkahártyát, ha túl kevés, szintén. Ki ne ismerné az érzést, amikor a nyári strandfürdőzés közben, véletlen víz megy az orrunkba, és marja belülről. A megfelelő koncentrációjú sósvíz nem von el vizet a nyálkahártyától, és így nem csíp, úgyhogy nem kell kellemetlen érzésre számítani.

Ezután addig kell kevernünk az oldatot, amíg átlátszóvá nem válik (amikor a só belekerül, a víz fehér, zavaros lesz).

A neti kancsónkra érdemes kívülről meleg vizet folyatni, hogy az is langyos legyen, és a beletöltött víz ne hűljön le.

Enyhén derékból előre kell hajolni, hogy a törzsünk közeledjen a vízszintes felé, a fejünket elfordítva az így felülre kerülő orrnyílásba helyezzük a már megtöltött kancsó kivezető csövét úgy, hogy az teljes mértékben bedugaszolja az orrlyukunkat. A kancsót óvatosan lassan megdöntjük, figyelve rá, hogy ne felül folyjon ki a víz, hanem a nyíláson.

Így a langyos sós víz az egyik orrlyukon befolyik, majd engedve a gravitációnak körbeérve az orrüregben, a másik orrlyukon kifolyik. Ezt addig kell csinálni, amíg ki nem fogy a kancsó.

A kancsó újratöltése után megismételjük ugyanezt a fejünket az ellentétes irányba döntve, a másik oldalról is.
Ha közben a torkunkra is folyik némi sósvíz, egyrészt ez akár hasznos is lehet (arra felé is mossa), másrészt pedig a fej döntésével játszva el lehet érni, hogy ez ne történjen meg.

Miután az öblítés mindkét irányból megvolt, előre hajolva 5-10x erősen fújjuk az orrunkat úgy, hogy az egyik orrlyukat befogjuk, majd a másikat, majd mindkettőt szabadon hagyva ismételjük meg ugyanezt. Tehát 15-30 rövid, de erőteljes fújást alkalmazunk. Természetesen zsebkendővel is megoldható a dolog.
Ez eltávolítja a felesleges vizet az orrjáratokból.

Mikor, hányszor?

Nálam a dolog rapszodikus. Van hogy hónapokig nem érzem szükségét a dolognak, van hogy naponta többször is megcsinálom, mert úgy érzem, hogy jót tesz. 

Ha egy kicsit érzem, hogy a nátha környékez, akkor egyből napi 3-ra emelem az adagot, amivel a legtöbbször teljesen elkerülhető a betegség. Nagyon hatékony lehet az, hogy kicsit több sósvizet keverünk, és egy-két kortynyit meghagyva az orrmosás után gargarizálunk. Ha már beleestünk a náthába, és begyulladt a torkunk, akkor is érdemes naponta többször csinálni, mert töredék idő alatt meg lehet így gyógyulni. Néha a legolcsóbb és legegyszerűbb dolgok a legjobbak.

A sósvíz kimossa a megtapadt kórokozókat az orrból és a torokból is, utat engedve a gyógyulás természetes folyamatának.

Allergiára ugyanígy hasznos, hiszen a nyálkahártyába kapaszkodó pollenek és egyéb allergének kimosásával csökkentjük azok koncentrációját, és segítjük a duzzadt nyálkahártya gyógyulását.

A fentieken kívül természetesen még hatalmas előnye, hogy konkrétan kimossa az orrjáratot, tehát a mindenféle portól és váladéktól eldugult orrot megtisztítja.

Az alábbi angol nyelvű videó bemutatja a folyamatot: