A macskagyökér a túlhajszolt idegek és a szellemi túlterheltség egyik leghatásosabb természetes gyógyszere, nyugtató, ellazító hatása révén lámpaláz esetén is kiválóan alkalmazható. Komolyabb, ideges eredetű problémákra visszavezethető panaszok is sikeresen gyógyíthatók kúraszerű alkalmazásával.

Nevét még a középkorban az egészségesnek lenni latin „valare” szó után kapta. Lágy szárú, évelő növény, első évben tőlevélrózsát nevel, majd a második évtől már egy méternél is magasabb bordázott szárat növeszt. Henger alakú gyöktörzséből erednek húsos, orsószerű, világosbarna rostos gyökerei, melyek 15-20 cm hosszúak. Szára 140-200 cm magas, belül üreges, fent elágazó. Páratlanul szárnyas levelei és végálló álernyő virágzata van. Virágai kellemes illatúak, a párta fehér vagy rózsaszín. Kaszattermése csepp alakú, 2-5 mm-es. Hazánkban árkok mentén, napos, homokos talajokon fordul elő. Vadon termő növények gyűjtése jelenleg nem jellemző hazánkban, a gyökeret termesztésből nyerik.

A növény drogja a gyöktörzs és a gyökerek tisztított és szárított aprítéka (Valerianae radix). A gyökérzetet először megtisztítják a növényi és talajrészektől, majd bővizű mosással gyorsan átmossák, ezt követően lecsorgatják a vizet és szikkasztják. Ezután következik az árnyékos, légjárta helyen (vagy műszárítóban), kiterítve történő szárítás. Folyamatos forgatás mellett, védve a macskák kártételétől fejeződik be a szárítás.
A drogban 0,4-0,6% illóolaj található, különböző monoterpén és szeszkviterpén komponensekkel. Jelentősebb mennyiségben találhatók benne valepotriátok 0,5-1,5%, valamint valerénsav és származékai. Csekély mennyiségben még piridin-alkaloidok, fenolkarbonsavak.
Nyugtató hatását nem lehet igazán egyik komponenshez sem kötni, a macskagyökér hatása több beltartalmi anyag összjátékának eredménye. Homeopátiában is alkalmazzák.

Farmakológiai hatások és felhasználás

Hatóanyagai összességükben a központi és vegetatív idegrendszert nyugtatják, csökkentik a szorongást és félelemérzetet, valamint enyhe görcsoldó hatásúak. Alvászavarok esetén is kitűnően alkalmazható, hatását fokozhatjuk citromfűvel és komlóval kombinálva. Tinktúrája galagonyával párosítva együttesen ideges eredetű szív és gyomorpanaszok esetén kedvező. A drog és annak kivonatai számtalan nyugtató jellegű készítmény összetételében megtalálhatók. Külsőleg nyugtató fürdőhöz adagolható főzete, arcvízként pattanások és mitesszerek esetén jól alkalmazható.

Készítményei elérhetők teaként, bevont tablettaként, tinktúraként és még számos módon. Alkalmazzuk körültekintően, fordítsunk figyelmet nem csak a szervezetünkbe juttatás formájára, hanem a körülményeire is. Tehát ha beveszünk egy tablettát belőle, akkor teremtsük meg az ellazuláshoz ideális körülményeket is, hogy a hatást gyorsíthassuk vagy fokozhassuk.

 

Házilag nevelve dekoratív kerti dísznövényt kapunk kertünkbe, melyet magassága miatt érdemes alacsonyabb növények mögé ültetni. Ne érjen meglepetésként viszont a tény, hogy a macskákat még egészen távolról is képes magához vonzani. Ha csak a gyökere, vagyis a drogja miatt termesztjük, akkor a virágzati szárakat érdemes visszavágni, hogy ne a generatív szervek, hanem a gyökerek fejlesztésére fordítódjon a növény energiája.