A zene az elsők között született meg, ahogy az ember kommunikálni kezdett. Ősidők óta kíséri különféleképpen az emberi evolúciót, és az emberi kreativitás végtelen arcát képes felölteni.

A hangok erős hatást gyakorolnak az idegrendszerünkre, így a kellemetlen nyugtalanságtól kezdve, a végtelen nyugalomig, vagy meghatott zokogásig bármit előidézhetnek.

Tanulmányok szerint a napi rendszerességgel végzett megnyugtató jellegű zenehallgatás jótékony hatással van az idegrendszerre, lassul a pulzus, a légzés. Hosszabb távon alkalmazva csökkentheti a vérnyomást, a stressz ezerarcú tüneteit, a szorongást és a depressziót, eloszlatja a lehangoltságot. A zenehallgatás során csökken az "agyaló elme" működése, csillapodhatnak a fájdalmak, és a problémákról lekerülhet a mentális fókusz, ami jobb hangulathoz vezet. Ezen túl – és ezekkel összefüggésben – erősödik az immunrendszer is.

Néhány relaxációs „zene” a természet hangjait adja vissza, ez hasonló hatással van, mint egyes klasszikus zenei művek.

Érdemes a youtube-on válogatni, száz és száz nagyszerű zene van fent.

TIPP

Tegyél a mobiltelefonodra (mp3 lejátszódra) néhány ilyen zenét, ülj ki hetente 2-3x a parkban egy padra, csukott szemmel hallgasd a zenét. Néha nézz körül, észreveheted majd, ahogy megnyugodva a világot is másnak látod. Felejtsd el egy órára az összes kérdésed, problémádat, feladatodat. Élvezd ki, hogy csak Te vagy és a zene, körülötted a Természettel. Persze, hogyha a város zaja nem szennyezi a környezet hangjait, egy erdő mellett, ahol a fák levelei susognak a szélben, és a madarak csiripelnek talán zenére sincs szükség a hatás eléréséhez.

Énekelj!

Az éneklés az emberek szórakozásai között szerepelt évezredeken át, de még akár 100 évvel ezelőtt is tipikus jelenség volt, hogy mindenki tudott énekelni. Énekeltek munka közben, énekeltek ha szomorúak voltak, és énekeltek akkor is örültek valaminek és együtt lehettek.

A félelem, az unalom, a lehangoltság nem nagyon fér össze az énekléssel. Ahogy elkezdesz énekelni - nyilván nem a legszomorúbb siratót, hanem egy kellemes hangulató dalt, átveszi a tested ennek a dalnak a kifejezéséhez szükséges érzelmeket, és ettől könnyen elmúlhat az izgalmad, a félelmed, a szorongásod, akár percek alatt is.

 

Figyelmedbe ajánlom...

Figyelmedbe ajánlom egy nagyszerű magyar szerző – Bakos Attila - természeti érzelmekkel átitatott akusztikus projektjét, amit ingyen meghallgathatsz és akár le is tölthetsz a szerző honlapjáról.

Kattints az alábbi linkre:

http://www.attilabakos.com/woodland-choir/discography/

 

Néhány általam szépnek talált példa