A Reflexzóna terápia az egyik legősibb időkből fennmaradt népi gyógymód.

Alapelve szerint a test különböző részeire vetítve megjelenik a teljes szervezet holografikus, kicsinyített mása. Ezek adják az adott testrészen fellelhető zónákat, amelyek egy-egy testrésznek vagy funkciónak felelnek meg.
 

A reflexzóna olyan területeket jelöl, amelyek stimulálása visszahat a szervezet megfelelő részére. Legismertebb holografikus területek a testen a talpon, a kézfejen, a fülön, az arcon találhatóak, de az íriszdiagnosztika ugyanígy osztja fel a szivárványhártyánk részeit a testrészeinkre, amiből az aktuális egészségi állapotunk kikövetkeztethető. Nyilvánvalóan a talpunk vagy a tenyerünk kezelhető masszázzsal, de a szivárványhártyánkba nem fogunk tűket szúrkosni, reménykedve, hogy majd például a lábfájásunk elmúlik, tehát bizonyos területek leginkább diagnosztikai célokat szolgálnak, mások pedig kezelési lehetőséget is nyújtanak.

Minden zónahelyre számtalan különféle zónatérkép létezik. Ezek többnyire a világ különféle táján párhuzamosan alakultak ki, vagy egymásból merítve továbbfejlődtek a helyi tapasztalatok által. A legtöbb térkép nagyon hasonló, azonban vannak különbségek, amiknek senkit nem szabad megzavarnia. A népi gyógyászatban nincsenek hatalmas vasláncok, amik egyik vagy a másik módszerhez kötnének erőszakkal, valószínűleg azért alakult ki annyi térkép, mert a személyes tapasztalatok szerint mindegyik működése igazolt.

Erre a leginkább az szolgáltatja a bizonyítékot, hogy ami nem működik, az eltűnik a történelemben.

Hazánkban a legismertebb, és legszélesebb körben alkalmazott reflexterület a talp, amit több masszázs szalonban is megtalálunk a szolgáltatások között, könnyű kivitelezése és rendkívüli hatékonysága miatt. A masszázs maga nagyjából 30-40 percen keresztül tart, fele-fele időben kezelve a jobb és a bal lábfejet. Sok esetben egyáltalán nem kellemes. Úgy tartják, hogy azok a zónák fájdalmasak lehetnek, ahol a probléma található, így a masszőr sokszor – többnyire rövidebb időre - visszatér ezekre a területekre.

A fül reflexzóna terápia, vagyis auriculoterápia véleményem szerint az egyik leghasznosabb módszer, akár fogyókúra segítéséről, akár krónikus fájdalmak enyhítéséről van szó. Egyes zónák kezelésével, átfogó fülmasszázzsal csökkenthető a vérnyomás, az idegesség, sőt még a láz is.

A következő bejegyzésekben bemutatok pár egyszerűen kivitelezhető, gyakorlati módszert, amik a reflexzóna kezelésen alapulnak.