Rengeteg olyan nagyszerű, szelíd gyógymód van, amelyek nagyon nehezen jutnak el hozzánk. Egyes dolgok méltatlanul kevés reklámot kapnak, miközben a gyógyszercégek milliárdokat tudnak költenek a különféle kapszulák és szirupok hirdetéseire. Az egyik ilyen csodálatos dolog a sókamra. Én a Gellért Gyógyfürdőben találkoztam, és úgy döntöttem, hogy meg is osztom a világgal - a most télen abszolút időszerű - felfedezésemet.

Már a múlt században is ismeretes volt, hogy a tengeri levegő mindenféle nyavajára jó, főleg a felső légúti problémák végtelen tárházára. A vagyonosabb emberek, akik gyógyulni akartak, akár hónapokra elköltöztek a tengerpartra, hogy az ottani kellemes sós levegőn kúrálják ki magukat bajaikból.

Melyikünk nem találkozott már az orrüreg, az arcüreg, a homloküreg, a garat vagy a hörgők gyulladásaival, és ki ne akart volna ezektől gyorsan és egyszerűen megszabadulni, vagy még csírájában elfojtani az éppen kialakulás alatt lévő problémát. Nem csak az akut időszakról beszélek (amikor prüszkölünk, ömlik az orrunk, fáj a torkunk), ami annyira feltűnő és kellemetlen mindannyiunknak. Sajnos a mai életvitelünk mellett gyakori, hogy a nem megfelelően kezelt és kipihent megfázás akár krónikussá vált gyulladásokat hagy maga után. Ezek akár olyan alattomos tünetekkel is rendelkezhetnek, hogy észre sem vesszük a meglétüket, amíg egyszer egy arckoponya CT-t nézegetve a orvos nem közli, hogy „Önnek krónikus arcüreggyulladása van”.   Az orrdugulás állandósulhat, a fül problémák gyakrabban megjelenhetnek, és könnyebben meg is fázhatunk. Ezekkel a krónikus gyulladásokkal már igen nehéz valamit kezdeni, a konzervatív (műtét nélküli) kezelés már nem biztos, hogy hoz eredményt.

És akkor a népbetegségnek számító légúti allergiát még nem is említettem.

Nos, a tengeri levegő megoldást jelenthet ezekre is.

Mivel azonban a tengerparton üldögélés legtöbbünknek teljesen esélytelen lehetőség, ezért érdemes igénybe venni a mesterségesen megteremtett alternatíváját, a sókamrát vagy sószobát.

Az egész bejegyzés ötlete úgy született, hogy a Szent Gellért fürdőben jártam, amikor teljesen váratlanul találkoztam az egyik részleggel, amit Inhalatóriumnak neveznek, ami ráadásul egyidős a fürdővel, már 1918 óta létező részleg.

Bár életemben voltam párszor sószobában, és nagyon kellemes érzés volt a sós levegőben pihenni, ezen felül soha nem foglalkoztam mélyebben a kérdéssel. Mindig azt gondoltam, hogy ez kicsit ilyen „új őrület”, hogy az emberek sószobákban üldögélnek. Ezért aztán teljesen váratlanul ért, hogy egy neves gyógyfürdő egyik részlegén találkozom ezzel a terápiával.

Azt tudni kell, hogy sokféle sószoba/sókamra létezik. Az általános típus az a sótéglákból kirakott falú (és/vagy padlójú) helyiség, ahol általában sós vizes edényekből is van néhány a párolgás miatt (vagy a sótéglákat spriccelik vízzel). Általában nagyon szép (vöröses) fények vannak, amelyeket úgy építenek ki, hogy átvilágítsanak a téglákon, ez segíti a relaxálást.

A sókamra és a kezelés menete, hatásai

A Szent Gellért fürdőben a sókamra egy kicsit máshogy van. Itt nincsenek dizájn elemek, csak sima egyszerű, fehér csempe a falon, viszont a kedves, mosolygós és segítőkész személyzet - azt hiszem – kompenzál minden dizájn-hiányt. Itt tényleg, igazából a természet erejével lehet gyógyulni.

A megszokott sószobákkal ellentétben, itt egy egyszerű műanyag széket helyeznek el az egyszemélyes kamrákban. Ha gyermekeddel együtt mentek, akkor természetesen ülhettek egy kamrában. A kezelés időtartama 15-20 perc.

Ahogy a fotómon is látszik, a kamrában olyan sűrű a köd, hogy nagyjából fél méter távolságig lehet ellátni. Ez azért van, mert egy géppel egyharmad só, kétharmad szódabikarbóna arányú oldatot porlasztanak 0.5 mikron nagyságúra a levegőbe. Ettől a parányi szemcsemérettől lehet az itteni terápia a leghatékonyabb, hiszen ez az, ami már képes bejutni mindenhova, ahova a levegő is, vagyis jóval mélyebbre, mint a nagyobb részecskék. A szódabikarbóna enyhén lúgos közeget jelent, ami segíti a váladékok oldását és ürülését. A só pedig fertőtlenítő hatással bír, képes a baktériumokat, vírusokat és gombákat is elpusztítani.

Érdemes vinni egy lepedőt, amivel a kamrába lépés előtt betakarjuk magunkat, hiszen enyhén nyirkos a levegő odabent a köd miatt, és ezt a ruhánk könnyen felszívhatja. A kezünkbe kapunk pár zsebkendő szerű papírt, amit érdemes nem egyből begyűrni a zsebünkbe, hiszen a tisztulás során előfordulhat, hogy gyakran törölgetni kell az orrunkat.

Tíz-tizenöt kezelés egy kúra, amit mindenképpen érdemes végig járni, mert ennyi idő alatt már javulást lehet elérni a gyulladások csökkentésével.

A terápiának mellékhatása gyakorlatilag nincsen, bármilyen korosztály számára biztonságosan alkalmazható.

Ez egy olyan szelíd terápia, amit mindenkinek érdemes kipróbálnia, akinek a következő problémái vannak: légúti allergia, orr és orr-melléküreg gyulladások, hörghurut, köhögés, krónikus alsó légúti gyulladások. Gyakorlatilag bármilyen felső vagy alsó légúti probléma esetén megér egy próbát.

Árak

A Gellért fürdőben a kasszánál lehet bérletet vásárolni. Mindenképpen ez éri meg, mert 1 kezelés 1200 Ft-ba kerül, viszont 5 kezelés már csak 3000 Ft-be, és mivel 1 kezelésnek semmi terápiás értelme nincs, ezért nem is éri meg egyenként fizetni. A bérlet egy hónapig érvényes, de 5 alkalmat azért érdemes 1-2 hét alatt lejárni, és hasonló intenzitással folytatni a terápiát a tünetek enyhüléséig.