Szüret után mi is lehetne a legidevágóbb téma, mint a SZŐLŐ és az egészség. Mert bizony a szőlőnek számtalan előnyös tulajdonsága létezik (azon túl is, hogy némelyik fajtája igazi csemege!)

Tápanyagokban és vitaminokban gazdag, magas rost (5g/100g) és szénhidrát (20g/100g) tartalmú gyümölcs.
 

Jelentős kálium, kálcium, magnézium, és foszfor tartalma van, de nem elhanyagolható a benne megtalálható vas, réz, mangán, cink és króm sem. Vitaminok közül pedig a vízoldékony B1,B2, B3, B5, B6, B7, B9 és C-vitamin található meg benne, melyek jótékonyan hatnak az idegrendszerre. Ezen kívül antioxidánsai segítenek megvédeni a szervezetet a káros hatásoktól, savai pedig segítik az emésztést.

Ha fáradtnak, lehangoltnak érzed magad, vagy az emésztésed nehézkes, akkor a szőlő neked való gyümölcs lehet.

A vörösborban lévő antioxidáns vegyületek segíthetik a szív és érrendszer működését, az erek tisztántartását, a koleszterin lerakódásokat és plakkok képződését lassíthatják, így hozzájárulnak az egészség megőrzéséhez.

A bort fogyasztók körében kevesebb a depressziós ember, tehát ha lehangoltak vagyunk, akkor nyugodtan használjunk egy pohár bort, kellemes zenét és nyugalmat a pihentető relaxáláshoz. Bárkinek jót tesz ez a rohanó, állandóan megfeleléssel teli világunkban.

Ehhez természetesen mértékletesség tartása javasolt, ami egészségi célból férfiaknak maximum napi 1-2dl, nőknek ennél kevesebb bor fogyasztását jelenti.