A gyümölcsök napi fogyasztása a kiegyensúlyozott táplálkozás egyik legfontosabb eleme, amiről a legkönnyebb elfeledkezni. Nem csak a szomjunkat oltják, de a legtöbb számtalan vitamint, flavonoidot tartalmaz, antioxidánsként védik a szervezetet, segítik az emésztést, és nem utolsó sorban többük erősíti az immunrendszerünket.

Én magam sokáig igen kevés gyümölcsöt ettem, ugyanakkor rá kellett jönnöm, hogy a gyümölcs az egyik legtermészetesebb és legtisztább tápanyagforrás. Önmagában persze kevés a tökéletes táplálkozáshoz, ugyanakkor nehéz elképzelni a gyümölcsök jótékony hatásait nélkülöző étrendet. Jelentős tápanyagtartalma és rost tartalma miatt ideális a köztes étkezésekhez, és az alábbi három gyümölcs mindegyike jelentősen hozzájárul a könnyed emésztéshez. A mindennapi egészséges táplálkozásnak szerves részét kellene képeznie a természet ezen ajándékának.

Bár fogyókúra közben fogyasztásuk mérsékelten javasolt csak magas cukortartalmuk miatt, ugyanakkor a legtöbb gyümölcs ígyis csak 7-15g szénhidrátot tartalmaz 100 grammonként, ami azért a magas rosttartalommal kombinálva nem olyan drámai. Természetesen ez nem igaz a gyümölcslevekre, amelyek nem csak gyorsabban felszívódnak, de magasabb szénhidráttartalommal is rendelkeznek. Na meg 200 gramm alma kitölti a gyomrot, de 200gramm almalé csak egy korty ital.

Mindegyik gyümölcs nagyszerűen oltja a szomjat, hiszen 80% fölötti víztartalommal rendelkeznek.

Alma

Minden nap egy alma az orvost távol tartja”, ahogy a mondás mondja, az almának számtalan egészségre kedvező hatása van.

Vitaminjai: B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9, C, E, beta-karotin

Mindenképpen héjával együtt érdemes elfogyasztani, mert hatóanyagainak jelentős része abban található.

Rost tartalma: kb. 4g / 100g
Energiatartalom: 31kcal / 100g

- kiváló antioxidáns, segíti kivédeni a testet ért káros hatásokat
- rostban gazdag, segíti az emésztést
- védi az ereket és véd a magas vérnyomással szemben
- erősíti az immunrendszert
- segíthet a daganatok megelőzésében
- gyulladáscsökkentő hatású
- segít a fogakat tisztán tartani, csökkenti a fogszuvasodás esélyét
- nem mellesleg sokáig eláll és ezer féle ételhez kiváló

Körte

A körte magasabb szénhidráttartalommal rendelkező gyümölcs, ugyanakkor rost tartalma a három gyümölcs közül a legmagasabb. Gyümölcsvíz tartalma nagyjából 85%-os. Tökéletes a mindennapi gyümölcsbevitel növelésére, számtalan módon elkészíthető.

Vitaminjai: B1, B2, B3, B5, B6, B7, C, E

Rost tartalma: 6.2g / 100g
Energiatartalom: 50kcal / 100g

Szilva

Mindenki tudja, hogy az emésztés megkönnyítésére szilvát kell enni. Mindegy, hogy aszalt, vagy befőtt, vagy nyers formában, mert a gyümölcs magas rost tartalma garantáltan átsegít az esetleges rostszegény táplálkozásból fakadó nehézségeiden.

Rost tartalom: 5.7g / 100g
Energiatartalom: 55g / 100g

Vitaminjai: B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9, beta-karotin, C, E

Magas szorbit és xilit tartalma miatt enyhén székletlazító, hashajtó hatása van!

A szorbitolt az 1 éves kor alatti gyermekek szervezete nem tudja feldolgozni, ezért fogyasztása ebben a korosztályban nem ajánlott semmilyen formában.