Egy nagyszerű, mindenki számára elérhető gyógynövényről lesz most szó. A csipkebogyónak éppen aktuális a gyűjtése, így megéri egy nagyot kirándulni a természetbe, és a télire begyűjteni ebből a nagyszerű, egészséges bogyóból, ami nem csak gyógyhatása miatt, de íze okán is tökéletes választás lehet bárki számára. Nagy mennyiségben terem az ország teljes területén, így sokat keresgélni sem kell...

A vadrózsa tüskés vesszőjű, 0,5-3 méter magas cserje. Hazánk egész területén előfordul változatos formákban. Szórtan álló, páratlanul szárnyas levelei vannak és kellemes illatú, fehér, rózsaszín vagy bordó árnyalatú virágok díszítik. Alsó állású magházából fásodott falú, szőrös aszmagtermés-csoport fejlődik a csipkebogyó áltermésen belül. A termésből a piros falú áltermés részt fogyasztjuk, a szőrös aszmagcsoportot a lehető legkörültekintőbben kell eltávolítani a lekvárkészítés során.

Drogja a csipkebogyó áltermése: Rosae pseudo-fructus. Az egész csipkebogyótermés 0,3-0,65% C vitamint tartalmaz, valamint egyéb vízben oldódó vitaminokat (B1-B2, P), karotinoidokat, illóolajat, pektint és szerves savakat.

Gyűjtés során az álterméseket szedjük le, kocsány nélkül. Drog előállítási célra az érett, piros, de még kemény terméseket gyűjtjük, melynek súlya a szárítás során feleződik, a végső termék a csipkehús - a belső aszmagcsoport eltávolítás után – negyede lesz a szedési súlynak.
Otthoni saját felhasználásra lekvárkészítési célzattal a már dércsípte, puha terméseket gyűjtjük, mivel ekkor sokkal édesebb.

Házilag a termések szárításának legjobb módszere, ha szedés után először vékonyan kiterítve, jól szellőző helyen szárítjuk, majd a terméseket kettévágva, az aszmagok eltávolítása után tovább szárítjuk. Mivel a sérülésmentes hús külső fele nagyon lassan párologtatja a termés víztartalmát.

A vadrózsa szárított áltermésének a legfontosabb farmakológiai felhasználása gyógyteaként történik akár önállóan, akár teakeverékekben. Legnagyobb előnyét jó vitamin tárolhatósága adja. Készítenek belőle még szörpöket, bort és lekvárt is, mely karotinoidokban gazdag és nagyon egészséges.

Kellemes édes-savanykás íze miatt élvezeti teaként is megállja a helyét és sok teakeverékben íz javítóként alkalmazzák.
Gyenge vizelethajtó, jó a hurutos megbetegedések kezelésére és vesebántalmakra, vérnyomás normalizáló, emésztőrendszer nyugtató és emésztés segítő. Kedélyjavító, idegrendszer nyugtató hatású. Téli megfázásos időszakban nagyszerű C-vitamin forrás, növeli a szervezet ellenálló képességét.

Recept

Egy igazi immunerősítő, megfázás tüneteit enyhítő, torokfájást csillapító, felfázás esetén is igen kedvező ital elkészítését szeretném megosztani. Figyelem, a recept alkoholt tartalmaz, tehát gyerekeknek nem javasolt, valamint fogyasztása csak mértékkel történjen!
Kell egy liter törkölypálinka, 1 kg méz, csipkebogyó. Már régóta köztudomású, hogy a törkölypálinka a szőlőmag számos hasznos olaját, vitaminját tartalmazza, ennek kioldódását segíti elő a méz, mely önmagában is gyógyhatású. A mézet kicsit fel kell olvasztani a könnyebb oldódáshoz, majd hozzáadni a pálinkát. Dunsztosüvegbe töltjük, hozzáadjuk a kimagozott, meghámozott csipkebogyóhúst, jól összerázzuk. Hagyjuk érni 8 napig, közben minden nap felrázzuk kicsit. Majd leszűrjük és üvegekbe töltjük.

 

Figyelmeztetés:

A gyógynövények gyűjtését csak olyan emberrel tegyétek, akinek van tapasztalata a növény felismerésében, és az esetleges felhasználásban. Bár a csipkebogyót igen könnyű felismerni és nehéz összekerni mással, az avatatlan szem talán a különféle piros bogyók között kevéssé látja a különbséget. Ezért amíg nem vagy biztos a tudásodban, soha ne gyűjts egyedül gyógynövényeket.