A cukkini ezerféleképpen elkészíthető. Nagyszerű rántva, sütve, grillezve, sütemények alapanyagaként muffinokba és pitékbe, rétesbe a töltelék nedvességtartalmát és rosttartalmát növelni. Gyakorlatilag bármilyen étel lazítható, dúsítható vele, mivel íze semleges. Könnyed táplálékként a nap bármely szakában csak ajánlható.

Vízben nem oldódó rost tartalma magas, nyersen kb. 2.5g/100g. Az ilyen rostok segítik az emésztést, a víz hatására megduzzadnak, kitöltik a beleket, csökkentik az éhségérzetet és könnyítik a salakanyag továbbhaladását, lazítják a székletet. Mindenkinek ajánlható, aki rostban szegényen táplálkozik.

Található benne foszfor, kálium, kalcium és magnézium, réz és vas is. Vitaminok közül pedig B1, B2, B3, B6 és C-vitamin tartalma érdemel említést. Ezekből nincs hatalmas mennyiség benne, viszont a kiegyensúlyozott táplálkozásba nagyszerűen beleillik.

Cukkini fasírt (recept)

Könnyen és gyorsan elkészíthető.

A cukkinit le kell reszelni, besózni, és ki kell nyomkodni belőle a felesleges vizet.

Vízben áztatott zsemlét adunk hozzá, beleütünk egy tojást, kockára vágott vagy reszelt sajtot adunk hozzá, sóval, borssal fűszerezzük.

Ragadós masszát kapunk, amit kézzel kell formázni. Szükség esetén tehetünk még hozzá zsemlemorzsát, lisztet.

Sütés előtt szezámmag pehelybe és/vagy egész szezámmaggal kevert zsemlemorzsába forgatjuk.

Olajban kisütjük. Tapasztalatom szerint egy kicsit kizsírozott serpenyőben elkészítve a legfinomabb.