Egyszer régen, nagyon régen, létezett egy olyan telefon, hogy iPhone 3G, ebben az időben jelent meg egy új applikáció (szép magyarosan), ami arra volt hivatott, hogy az alvási ciklusunk alapján ébresszen fel minket. Kipróbáltam, és bevált. Azóta sok klón megjelent különféle operációs rendszerekre (Android, Windows Phone), de sajnos egyik sem ért az eredeti program nyomába... ennek ellenére érdemes próbálkozni velük.

A technológia segítségével

iPhone-ra jelent meg az az alkalmazás először, ami az alvási szakaszokhoz illeszkedően ébreszt fel reggel. Most már egyéb platformokra is elérhetőek a klónjai (Android, Windows Phone).

Működése a következő: Beállítod, hogy mikor szeretnél felébredni, és mennyire engeded a programnak, hogy ettől az időponttól eltérjen. Alapból 30 perces eltéréssel dolgozik. A telefont be kell dugni, és éjszakára a párna mellé helyezni. Érdemes kalibrálni, hogy tudja, mennyire közvetíti a mozgásokat az ágyunk a telefon felé. Ez abból áll, hogy kiválasztod a kalibrálást az alkalmazásban, majd az ágyadra helyezve forgolódsz kicsit, így meg tudja jegyezni, hogy milyen intenzitású mozgást generálsz a telefonodban.

Alvás közben a telefon érzékeli a mozgásokat, amiket az ágyon végzünk. Elméletileg ha ketten alszunk egymás mellett, ez nem zavarja a programot, mert a párna külső oldalára helyezzük a készüléket, így a partnerünk forgolódását nem fogja érzékelni.

Néhány éjszaka kell neki, hogy az alkalmazás megismerje az alvási szokásainkat oly módon, hogy figyeli, mikor mozgolódunk éjszakánként. Ebből kikövetkezteti, hogy mikor vagyunk mélyalvásban és mikor vagyunk REM fázisban. Mivel egy alvási ciklus 90-120 percig tart, jó esély van rá, hogy a kitűzött ébredési időpont előtti 30 percben találni fog egy olyan ideális pillanatot az ébresztésre, amikor amúgyis közel vagyunk az ébrenléthez.

Ez az alkalmazás gyakorlatilag soha nem rángat ki minket a mélyalvásból, így sokkal kellemesebb felébredni, sokkal természetesebb, kipihentebb érzés. Hiszen normális esetben alapból természetes módon nem ébredünk fel a mélyalvásból, amit a sima csörgőóra nem vesz figyelembe, amikor kirángat minket onnan.

Sokkal kevésbé érezhető az ébredés utáni kóma, és általában tényleg olyan felkelni egy ilyen órára, mintha csak kinyitnánk a szemünket.

iPhone: Sleep Cylcle

Android: SleepBot , Relax Timer

Windows Phone 8: Sleep Well

Nem csak okostelefonokra van ilyen alkalmazás, hanem konkrét ébresztőóra is létezik ezzel a funkcióval. Ott egy érzékelőt kell a csuklónkra tenni alváshoz, azon keresztül figyeli a mozgásunkat. Anyagilag viszont összehasonlíthatatlan egy alkalmazás pár dolláros árával.

Az elménk segítségével

Számtalan hasznos relaxációs gyakorlat létezik, amivel gyakorolhatjuk, hogy időben felébredjünk. Egyébként ez sokszor automatikusan is működik, hogyha tisztában vagyunk vele, hogy reggel 7kor indulnunk kell, könnyen lehet, hogy 6:50kor felébredünk még az ébresztőóra előtt.

Éjszaka lefekvés előtt, nyugodt állapotban képzeljünk el egy nagy ébresztőórát, amit gondolatban beállítunk a kívánt időre. Magunkban kimondott szavakkal is megerősíthetjük „8 óra nulla perckor felébredek”. Mondd ezt magabiztosan, tudd hogy a gondolatban beállított óra pontosan akkor ébreszt majd fel, amikor te akarod. Kísérletezz ezzel, jó játék, de azért ha fontos az ébredés, állíts be magadnak órát, nehogy elkéss.

Ilyen hasznos kis trükköket tanulhatsz számtalan mentális tréningen (pl. agykontroll), ami ma már tanfolyamok formájában könnyedén elérhető bárki számára. – Használd a Google-t :-)