Újabban a legtöbb üdítőitalban lecserélődött a sima cukor, a fent említett anyagra. A glükóz ismertebb neve szőlőcukor, míg a fruktóz a gyümölcscukor névre hallgat. E két cukorfajta alkotja a szirupot, akárcsak a kristálycukrot.

Szokták még „magas fruktóz tartalmú kukorica szirupként” is emlegetni.

Nézzük meg mi is ez!

Előállítása nagy mennyiségben igen olcsó (olcsóbb mint a kristálycukor), kukoricából készítenek glükóz szirupot, és utólag alakítják fruktózzá egy részét. Ez a két cukorfajta lehet egyébként a legkárosabb az emberi szervezetre (főleg kontrollálatlan mennyiségekben). A felesleges fruktóz-terhelésnek ismertek a hosszútávó káros hatásai. Az üdítőitalokban lévő glükóz-fruktóz szirup általánosságban 55% fruktózt tartalmaz, ami 5%-kal több, mint amennyi az asztali kristálycukorban van. A többi élelmiszerben felhasznált szirupnál ez a szint 40 és 90% között váltakozhat.

A gyártók szeretik, mivel nem csak olcsó, de a folyékony forma miatt nem kell beruházniuk a kristályos formájú cukor feldolgozásának eszközeibe sem, a szirupot egyszerűen belekeverhetik a termékbe.

A szőlőcukor (glükóz)

A szőlőcukor a leggyorsabban felszívódó szénhidrát, nagyon gyorsan megdobja a vércukor szintet, és ugyanilyen sebesen fel is kell használnunk. Mivel ezt nem tesszük meg, zsírrá alakul.

Egyébként az állandóan fel-le ugráló vércukorszint egyes tudósok szerint kikövezett út a cukorbetegség felé. Normál, természetben előforduló, hétköznapi zöldségek és gyümölcsök formájában történő cukorbevitel egész nap képes szinten tartani a vércukor szintünket, de ott nem is találkozhatunk két evőkanál szőlőcukor porral.

Egyébként azért a negatívumokat félretéve maga a szőlőcukor igen hasznos is, ugyanazért, amiért káros - nagyon gyors energiaforrást biztosít. Ha azonnal szükségünk van energiára, például intenzív sportteljesítményhez vagy szellemi éberség fenntartásához, akkor egy szőlőcukor elszopogatása segíthet. Ugyanakkor igen káros, hogyha ülünk a fotelben a televízió előtt, és nem csinálunk semmit.

Személy szerint úgy gondolom, hogy a szőlőcukor nem a konyhába való, és kerülném a mindennapi konyhai használatát. 

A gyümölcscukor (fruktóz)

A fruktózra sokan úgy gondolnak, mint arra a cukorra, ami egészségesebb. 

Két tény van ezzel kapcsolatban:

Nagyon édes, tehát kevesebbet elég felhasználni belőle, és így kevesebb kalória bevitelt tesz lehetővé. Eddig még akár jó is lehetne nekünk… és most jön a…

DE…

Több embertől hallottam már, hogy a fruktózt ehetik a cukorbetegek is, mert az jó.  

Ez persze nem így van, vagy csak nagyon mértékkel. Bár a fruktóz nagyon lassan emeli meg a vércukor szintet (ahogy egy része szőlőcukorrá alakul), és emiatt tényleg úgy tűnhet, hogy a cukorbetegeknek is jó lehet, akiknek pont a magas vércukor szint okozza a problémát, ugyanakkor a máj végletekkel rendelkező cukorraktárát (glikogénraktárát) közvetlenül tölti fel. Miután a máj nem tud többet befogadni - és higgyük el, hogy az átlag magyar polgárok mája nem szenved hiányt alapból sem -, a maradék zsírrá alakul. Ez pedig egyenes út a hízáshoz, ami pedig még inkább hajlamosít a cukorbetegségre. 

Ezen túl a túlzott fruktóz fogyasztás növelheti a vérzsír szintet (triglicerid), ami hosszú távon az erek károsodásához és keringési problémákhoz vezethet, de növelheti a húgysav szintet és a vérnyomást is. 

A fruktóz szintén nem javasolható a mindennapi konyhai használatra. 

Saját felelősségünk...

Most, hogy mindkét cukrot kizártam a konyhából, felmerül a kérdés, hogy hogy lehet, hogy a milliók által napi szinten fogyasztott készételekben és üdítőkben mégis benne vannak, nem is kis mennyiségben. 

Sajnos jelenleg olyan táplálékok vesznek körül, amelyek szinte észrevétlenül, évtizedek alatt roncsolnak szét minket, hogy utána majd a drága gyógyszerek jelentsék a megoldást. És amikor valami problémánk lesz 20 év múlva, akkor ki fog már arra gondolni, hogy a fruktóz miatt lehet, amit minden nap ittünk a kedvenc üdítőnkben? 

Azt javaslom, hogy próbáljunk meg mindent megtenni a megelőzésért, amíg még nem szorulunk rá az orvosi és gyógyszerészeti kezelésekre, és utána is. A megelőzés módszerei általában nem vesztik érvényüket akkor sem, amikor már egészségügyi problémáink vannak, sőt akkor válhatnak igazán életmentővé!

Tehát a glükóz-fruktóz szirup egy olcsón előállítható, de a kristálycukorhoz hasonlóan abszolút rossz irányba mutató édesítőszer, ami hozzájárul a civilizációs betegségek kialakulásához.