A gyömbért Ázsiában az ősidők óta használják a csodálatos gyógyhatása miatt különféle problémára. Az egyik legismertebb, itthon is elterjedt hatása a náthás időszakban iszogatott gyógytea, de sok más esetben is megéri fogyasztani a gyömbért.

Nézzük, hogy mit tud ez a csodálatos gyógynövény.

A gyömbért számtalan formában tudjuk elérni - a friss, szárított gyökér, őrlemény, gyömbérolaj. Főzésnél ízesítőként is használt, illetve ki ne ismerné a Canada Dry vagy a Kinley márkájú gyömbér üdítőt. Persze a gyógyhatáshoz annál kicsit többre lesz szükségünk, minthogy ezekből fogyasszunk.

A gyömbérről számtalan cikk jelent meg világszerte, és több kutatás is elérhető, amivel különféle gyógyászati hatását próbálták igazolni - több kevesebb sikerrel. Ugyanakkor az ilyen népgyógyászati szereknél nem is biztos, hogy mindenre szükségünk van gyógyszerészeti szintű kutatási eredményekre, hiszen elég abból kiindulnunk, hogy bizonyos népek évezredek óta használják a szert. Ha ez teljesen eredménytelen lenne, már régesrég a történelem süllyesztőjében elfeledésre ítéltetett volna.

A gyömbért fogyasztás előtt meg kell pucolni, majd érdemes leresztelni, vagy egy darabot fokhagymanyomón átpréselni.

Segíthet a nátha kikúrálásában

A gyömbérben a legerősebb hatóanyag, a gingerol, ami elsősorban gyulladáscsökkentőként működik, másodsorban pedig antioxidánsként. Ezenkívül van némi baktériumellenes hatása is.

A náthás időszakban nagyszerűen kombinálható más szerekkel (pl. fokhagyma, méz, Echinacea).

Gyömbértea

Elkészítése nagyon egyszerű - rengeteg élelmiszerboltban kapható gyömbér, ebből körülbelül 1grammot kell lereszelni - kb egy kiskanálnyit, és azt forró vízzel le kell önteni. Ezt le kell takarni, és nagyjából 15-20 percig állni hagyni. Utána leszűrve fogyasztható. 

A gyömbér nagyon erős, intenzív ízű, ezért kezdheted egészen kevéssel, hogy megszokd az ízét.

Ezután a teába érdemes tenni egy kanál mézet (amikor már iható forróságú - mert a mézben lévő hatóanyagok a magasabb hő hatására lebomlanak).

Ezt a teát lehet fogyasztani reggel, délben, este, és segít a nátha legyűrésében.

Mi mindenre lehet még jó a gyömbér?

Hányinger, kemoterápiás hányinger, reggeli rosszullét

Néhány tanulmány azt találta, hogy a terhességkor jelentkező hányingert jelentősen csökkenteni a gyömbér fogyasztása. Terhesség esetén óvatossággal fogyasztható - amúgy is, terhesség esetén mindig kérdezd meg az orvosod mindenről. Hatékony mennyiség: 1g. Sokkal többet nem érdemes fogyasztani, mert nem a hatást, hanem a mellékhatást fogja növelni.

Elhízás

Néhány állat és emberkísérlet bizonyította, hogy a gyömbér fogyasztás (napi 1-2g) segíthet a túlsúly megelőzésében, illetve a testtömeg index javításában. Nyilván senki ne várjon ettől varázslatos csodát, hiszen a túlsúly hátterében nem a gyömbérhiány áll. Ettől függetlenül egy megfelelő életmód változás részeként érdemes lehet megpróbálkodni egy kis gyömbér fogyasztásával is.

Vércukorszint

Egy 2015 tanulmány eredménye szerint napi 2g gyömbér fogyasztása csökkentheti a vércukor szintet 12%-kal. Ez a 12% amúgy elég kevéske. Személyes véleményem szerint, akinek vércukor problémája van, az inkább válasszon komplex életmód váltást - táplálkozás, testmozgás, böjtölés. Persze a hatások összeadódása miatt miért is ne ihatnánk egy kis gyömbérteát is.

Menstruációs fájdalom

Egy 2009-es tanulmány összehasonlította az ibuprofént a gyömbérrel menstruációs fájdalom esetén. A résztvevők négyszer vettek be három napon át 400mg ibuprofént (Algoflex, Nurofen... etc), vagy 250mg gyömbérőrleményt. Azt találták, hogy a gyömbérőrlemény ugyanolyan hatásos volt a fájdalom csökkentésében, mint az ibuprofén.

Mikor nem ajánlott?

A gyömbér alapvetően nem egy veszélyes gyógynövény, de mint minden hatással rendelkező szernek, ennek is lehetnek mellékhatásai, egyéni tolerancia szinttől függően.

Mindig olvass utána, hogy egy gyógynövény interakcióba lép-e az általad szedett gyógyszerekkel, vagy kérdezd meg az orvosod erről. (bár valszeg nem fogja tudni a választ).

A gyömbér nem ajánlott, ha vérhigítot szedsz. Terhesség alatt pedig mindig beszélj az orvosoddal, mielőtt valami gyógynövényt elkezdesz szedni.

 

Néhány tanulmány

Ginger on Human Health: A Comprehensive Systematic Review of 109 Randomized Controlled Trials
A systematic review and meta-analysis of the effect and safety of ginger in the treatment of pregnancy-associated nausea and vomiting
Changes of serum adipocytokines and body weight following Zingiber officinale supplementation in obese women: a RCT
Comparison of effects of ginger, mefenamic acid, and ibuprofen on pain in women with primary dysmenorrhea
The Effects of Ginger on Fasting Blood Sugar, Hemoglobin A1c, Apolipoprotein B, Apolipoprotein A-I and Malondialdehyde in Type 2 Diabetic Patients