Az Omega-3 talán a legfontosabb esszenciális zsírsav, amiből a magyar táplálkozási szokások miatt nagyon kis mennyiséget viszünk be a szervezetünkbe. Rengeteg folyamatot pozitívan támogat, így nem csak az egyik legkiemelkedőbb betegségmegelőző, hanem az egyik legerősebb egészségfejlesztő hatóanyagnak is nevezhetjük.

Az Omega-3 zsírsavak közé tartozik az alfa-linolénsav (ALA), a dokozahexaénsav (DHA) és a eikozapentaénsav (EPA). Általában azonban a 3 betűs rövidítésekkel találkozunk a táplálékkiegészítők hatóanyag listájában.

Sajnos nem általánosíthatunk olyan tekintetben, hogy „mire is jó az Omega-3 zsírsav”. Mivel ez egy gyűjtőcsoport, aminek egyes tagjai ténylegesen rendelkeznek komoly egészségmegőrző és betegségmegelőző hatással, míg más tagjai minimálisan vagy egyáltalán nem rendelkeznek ezzel a tulajdonsággal.

ALA

Az ALA növényi olajokban fordul elő, ezek közül is kiemelkedő mennyiségben a lenmagolajban, illetve repce és dióolajban is jelen van. Nagyon sok Omega-3 kapszula a piacon lenmagolajat tartalmaz, tehát ALA van benne, és nem DHA és EPA. Az ALA-ról már kiderült, hogy sajnos nincs olyan mértékű egészségfejlesztő hatása, mint a két testvérének, így még ha árában olcsóbban is jön ki a legmagolaj, megelőzési célra közel sem olyan hatásos választás, mint a halolajak.

DHA és EPA

Az emberi táplálkozásba elsősorban a tengeri halakból kerül be, amik DHA és EPA termelő algákat fogyasztanak. Ilyenek a hidegvízi, mélytengeri halak, mint a szardínia, makréla és a hering. A DHA és az EPA rendelkezik azokkal az egészségre jótékony hatásokkal, amelyeket egyszerűen mondva az Omega-3 zsírsavaknak tulajdonítanak, így egészségfejlesztés céljából mindenképpen ezeket érdemes a táplálkozásunk részévé tenni.

Magyarországon persze nem jellemző a lakosság táplálkozására, hogy rendszeresen fogyasszanak tengeri halakat, így nálunk a lehető legjobb forrás mindezt kapszulás formában beszerezni.

A DHA és EPA jótékony tulajdonságai

- gyulladásgátló hatású
- segít a stresszel való megküzdésben
- csökkenti a triglicerid szintet
- csökkenti a vérnyomást
- csökkenti a vérrögök kialakulásának kockázatát, így a szívinfarktust, trombózist, agyvérzést
- lassíthatja vagy akár vissza is fordíthatja érelmeszesedést
- csökkenti a rák kockázatát illetve segítheti annak gyógyulását
- segíthet reumás betegségekben
- jótékony hatással lehet a sclerosis multiplexre és egyéb autoimmun betegségekre
- csökkentheti a fejfájás gyakoriságát
- bőrgyógyászati problémák esetén is hatásos lehet
- javítja az agy működését, a gondolkodást, a memóriát
- jótékony hatással van a látásra

Omega-6 zsírsav - nem biztos, hogy kell

Mivel több kapszula is van a piacon, ami tartalmaz Omega-6 zsírsavat, ezért erről is érdemes néhány szót ejteni. Ma a napraforgóolaj centrikus táplálkozásunk elég sok Omega-6 zsírsavat juttat a szervezetünkbe. Egyes eredmények szerint az ideális, ha a táplálkozásunk 5:1 - mások szerint 2:1 - arányban tartalmaz Omega-6 és Omega-3 zsírsavakat. Érdekesség kedvéért – az olivaolaj 13:1 arányban tartalmazza a két zsírsavat, tehát még ez is messze áll az ideálistól, de persze sokkal közelebb, mint az étolaj.

Tehát alapvetően Omega-6 túlsúlyú táplálkozást folytatunk. Ehhez képest az arány nem fog javulni, hogyha olyan táplálékkiegészítőt szedünk, amiben szintén sok Omega-6 zsírsav található. Így, szerintem, teljesen kerülendő az Omega-6-ot is tartalmazó kapszula. Ezek ráadásul mindig ALA formájú Omega-3 zsírsavat tartalmaznak. Lásd az előző bekezdések.

Azoknak, akik egyáltalán nem fogyasztanak Omega-6-ot természetesen szükségük lehet kiegészítésre.

Naponta ajánlott mennyiség

Napi ajánlott mennyisége 1 gramm DHA és EPA, ami általában 1-2 x 1 grammos kapszulával fedezhető, de terápiás céllal ennél több is szedhető, például rák kezeléskor. Nyilvánvalóan ezek már orvosi kérdések, így érdemes szakorvos véleményét kikérni, bármikor, amikor konkrét betegség kezelését szeretnénk kiegészíteni bármiféle táplálékkiegészítővel.

Tengeri halak és a nehézfémek

Mivel tengereink és óceánjaink egyre szennyezettebbek, ezért a halak szervezetébe is egyre nagyobb mennyiségekben jutnak be a méreganyagok. (ilyenek a higany, kadmium, ólom, PCB-k, satöbbi..)

Ezek nem kívánatosak az emberi szervezetben, főleg, mivel az Omega-3 kapszulákat azért fogyasztjuk, mert egészségfejlesztő hatást várunk tőlük. Ehhez a méreganyagokat el kell kerülni.

Természetesen kaphatóak olyan Omage-3 kapszulák, amelyek a nem kívánt anyagoktól megtisztított olajat tartalmaznak. Érdemes odafigyelni erre a vásárláskor!

Krill olaj

A Krill olaj újdonság a piacon, és nincs is nagy hírverés körülötte, de mindenképpen érdemes megemlíteni, mint egy nagyszerű alternatívát.

A krillek kis méretű, mély tengerben élő rákocskák, amelyek olaja szintén DHA és EPA hatóanyagot tartalmaz. Táplálkozásuk elsősorban 10000 méter mélyen található fitoplanktonokra korlátozódik, így az olajuk a legtöbb tengeri haléval ellentétben nem tartalmaz méreganyagokat.

A krill olaj a tisztaságán kívül könnyebben fel tud szívódni az emberi testben, mivel az Omega-3 zsírsavat foszfolipid formájában tartalmazza, ellenben a halolajakkal.