A kor előrehaladtával, mint minden szervünk, a bőrünk is veszít a rugalmasságából, feszességéből. Sajnos erre még a Nap károsító UV sugárzása is erősen rá tud tenni azokon a területeken, amik ki vannak téve neki. Azt szedtem össze, hogy mit tehetünk a bőrünk fiatalságáért, elsősorban belsőleges megoldásokkal.

A bőr állapota nem egy külsődleges kérdés

A bőr állapota nem egy külsődleges kérdés (ahogy bármely más szervünké sem az), tehát ha a szemünket és a látásunkat akarjuk javítani, akkor nem szemcseppekkel próbálkozunk (kivéve, ha mondjuk nagyon kiszáradt a szemünk a monitor nézéstől meg hasonlók), hanem ugye különféle vitaminokkal, áfonyakivonattal, zeaxantin... etc. Ha az ereink rugalmatlanok, akkor nem vágjuk fel magunkat, és kezdjük kenegetni az ereket valami krémmel, hanem megkeressük azokat a hatóanyagokat, amikből esetleg hiányt szenved a testünk, amik segítéségével a saját építő mechanizmusai révén tudna erősebb, rugalmasabb érfalat alkotni, vagy épp a lerakódásoktól próbálunk megszabadulni, amik rugalmatlanítják az ereket.

A lényeg, amit mondani akarok, hogy ha valami problémánk van, akkor általában belsődleges harmóniát próbáljuk helyreállítani, hogy a testünk a problémát kijavíthassa. A kozmetikai ipar persze mindent megtesz, hogy eladja a minden nap használandó csodálatos krémeket, amikről fiatalabbak, kisimultabbak és amúgy csodálatosabbak leszünk (azért kicsit gyanús, mert ritkán látok ám olyan embert, aki tényleg fiatalabbnak néz ki, mint amennyi).

Az rendben van, hogy mondjuk szerzünk egy sebet, és akkor hasznos egy krémet (fene tudja cink-hialuronát) rákenni, ami hidratálja és segít a hámosításban meg a gyulladást is csökkenti. De amikor pl. a bőrünk rugalmasságáról van szó, vagy úgy általában véve az állapotáról szerintem már csak részben működik ez a megközelítés.

Az persze igaz, hogy a bőrünkhöz hozzáférünk, és sok hatóanyag képes beszívódni rajta. Bár rengeteg keringő hatóanyagról nem tudjuk tudományosan, hogy milyen mértékben szívódik fel és milyen hasznos, néhány van, ami segítheti a bőr állagának javítását.

Elsősorban most a belsőleg szedhető hatóanyagokkal kezdem.

Belsőleg a bőrért - fontos hatóanyagok

Szerencsére mázlisták vagyunk, ugyanis szinte minden hatóanyag, ami az ízületeink rugalmasságáért felel, az a bőrünk rugalmasságát is javítja. Csak azokat szedem itt össze, amikre találtam tudományos bizonyítékot, hogy ténylegesen javítja a bőr öregedéssel vagy/és napkárosodással járó problémáit.

1. Glükozamin-szulfát 

Erről már írtam, mint az ízületeink nagyszerű, olcsón hozzáférhető tápanyagáról. Naponta 250mg glükózamin már 8 hét alatt javítja a bőr öregedésével járó állapotot. Ajánlott az ízületek miatt is, napi 1500 mg. Vigyázz, ha rák allergiád van.

2. Beta-carotine (béta-karotin) 

Rendszeresen szedve egy kicsit védi a bőrt az UV sugarak káros hatásaitól, illetve 8 hét után már részben képes javítani a korábbi napkárosodás hatásait, antioxidánsként is funkcionál, csökkenti a bőr károsodását. Ami miatt mindenképpen ajánlott, mert a krémekkel ellentétben az egész test bőrfelszínében kialakít egy kis védelmet. Ajánlott naponta 10-15mg. Más karotinoidokkal is érdemes kombinálni (lutein, zeaxantin). Még  a szemnek is jót tesznek.

3. Kondroitin-szulfát

Nem csak hogy javítja a bőr rugalmasságát, de a bőr sebgyógyulási képességeit is gyorsítja. Ajánlott napi dózis: 400-800mg

4. MSM (methylsulfonylmethane)

A kén jótékony hatásainak elérésére, és a kénpótlással járó mellékhatások minimalizálásra fejlesztették ki a vegyületet. Egy kísérletben bizonyították, hogy napi 3.000 mg szedése szignifikánsan csökkentette a bőr öregedésének jeleit, mint az arc ráncait, bőr érdességet, és javította a bőr rugalmasságát és hidratáltságát (placebo csoporttal szemben). Ehhez minimum 3-4 hónapra van szükség. Az íze elég kemény, de létezik tablettás kiszerelés is.

5. Kollagén

A kollagén egy fehérje, ami olyan aminosavakat tartalmaz, ami a bőrünk (és egyéb szöveteink) felépítésében szerepet játszik. Érdemes szedni akkor is, ha ízületi problémákkal küzdünk, és a bőrünk is megköszöni, hogy lesz miből építkeznie. Én a minőségi marhakollagént ajánlom, több gyártónál is zacskós kiszerelésben hozzáférhető. Napi adagja nagyjából 10g (egy-két evőkanál). Íze eléggé semleges, meleg húslevesbe belekeverhető, de simán vízben is megiható. Kollagénból én alapvetően elfelejteném a kapszulás változatokat, fejérjepótlásról lévén szó a körömnyi mennyiség, ami a kapszulába fér, az jó eséllyel pénzkidobás lehet.

6. Hialuronsav

Ezt kívülről is szokták a bőrre kenni, némileg segíti a bőr hidratáltságát. Krémként létezik belőle sok változat kisebb és nagyobb molekulasúlyú (ettől függ, hogy inkább a felszínen marad vagy mélyebb rétegekbe szívódik), de itt a belsődleges hialuronsav tablettáról beszélek. 12 hét alatt bizonyítottan javítja a bőr rugalmasságát és csökkenti a ráncokat. Napi dózisa általában 100-120mg. 

Retinol

Kicsit azért kitérek a külsődleges dolgokra. Bár írtam, hogy ez a bejegyzés nem a bőr kenegetéséről szól, azért érdemes megemlíteni mégis a retinolt. Ez talán ma a legjobban vizsgált szer, ami tudományos bizonyítva javítja a bőr állapotát, csökkenti a ráncokat és a napfény okozta károsodás tüneteit. Egy külön bejegyzést igényelne az, hogy ebből mennyi féle-fajta van ma, különféle erősségűek. Egyébként orvosi kezelésként a tretinoin krém receptre felírható (Magyarországon nem elérhető, amennyire tudom), illetve komolyabb pattanásos bőr problémánál isotretinoin tabletta kúrát alkalmaznak a bőrgyógyászok, nagyon nagy sikerrel. Ez a szer egyébként nem mellékhatásoktól mentes, több hónapig szedni kell szájon át, és rendszeresen laborvizsgálatra kell menni, sok mellékhatása lehet, viszont nem csak a pattanásokat tudja elmulasztani, hanem konkrétan a ráncokon is segít. Viszont amennyire utánajártam, a belsőleges kúra ilyen tekintetben nem sokkal hatékonyabb, mint a krém (bár az egész testen hat). 

Természetesen csak azért említettem az ilyen receptre kapható készítményeket, hogy megmutassam azt, hogy a retinol származékai orvosi kezelésként is elérhetőek hatékonyak.

Ha érdekel ez a téma, akkor a Google-n rengeteg kozmetikai cikket találsz, ahol retinolokkal és a használatukkal foglalkoznak (pl. skinsmart.hu). 

Napvédelem?

Sok bőrápoló szakember javasolja, hogy egész évben használjunk legalább 30, de nyáron inkább 50 SPF erősségű fényvédő krémeket. Ez szépen hangzik, de én ezzel nem teljesen értek egyet, ugyanis a fény a bőrünkben nagyon hasznos anyagok termelését indítja el - ilyen a D-vitamin és endorfint, ami egyfajta morfiumszerű vegyület, és boldogságot, kellemes közérzetet eredményez. Ezért is lehet egyébként a szoláriumtól is függővé válni.

Na de miért is vágjuk el magunkat attól, amit a természet így tervezett. Sajnos azonban az tény, hogy manapság az UV sugárzás elég erős (bár most hirtelen nem tudok egy 1000 évvel ezelőtti összehasonlítást elővenni), ezért annyit érdemes betartani, hogy a nyári, dél-körüli napozásnál mindenképpen használjunk fényvédőt. Természetesen ez az arcunkra is igaz, ha a városban sétálunk. Meg hát persze mindenki igazodjon a saját bőre típusához, én eléggé fehér bőrű vagyok, és csak ritkán és mértékkel használok ilyen cuccokat. Amúgy sem rajongok azért, hogy mindenféle dologgal napi szinten kenjük be a bőrünket, számomra természetellenes érzést kelt. De ezzel nem akarok a kozmetikumok ellen menni, csupán ez a saját benyomásom. Az viszont tény, hogy a napfény károsítja a bőrt.

Szerintem a természet egyébként nem jutalmazná endorfinokkal az embert, ha azt akarná, hogy sose menjünk napra.