Közismert, konyhakertekben gyakran előforduló gyógynövényünket, az Orvosi zsályát (Salvia officinalis) sokféleképpen alkalmazhatjuk mindennapi életünkben, kezdve gyógyító teájával, vagy fűszerként történő felhasználásával. Egy kicsit összetettebb felhasználási módja a kivonat készítés.

A zsálya nagyon jó gyulladáscsökkentő, összehúzó, antibiotikus hatású, valamint jól használható fokozott izzadás ellen. Házi kivonata többféle céllal is készülhet.
 

Arcvíz

Tépkedjük le a szárról a leveleket, a levélnyelek is kerüljenek eltávolításra. Mossuk meg alaposan, hogy portól, szennyező anyagoktól mentes legyen. Fontos, hogy a zsálya olyan helyről származzon, ahol nem kerülhetett rá permetszer, vagy nincs kitéve folyamatos gépkocsi szennyezésnek.

Tegyük a megmosott leveleket egy üvegtálba és forrázzuk le annyi desztillált vízzel, amennyi éppen ellepi a lenyomogatott leveleket (két csomó friss zsálya esetén ez kb. 150 ml desztillált víz). 10 percig állni hagyjuk, leszűrjük, majd hagyjuk kihűlni.

A kezdő lépések után két lehetőség közül tudunk választani:
1: a leszűrt zsálya főzetet 150 ml almaecettel alaposan keverjük össze, majd zárjuk üvegedénybe, vagy
2: a leszűrt zsálya főzetet 30ml kb 70%-os alkohollal keverjük el alaposan, majd szintén üvegedénybe zárhatjuk.

Mindkét megoldás a növényi kivonat tartósításáért felel, érdemes kikísérletezni, melyik megoldás válik be jobban a mindennapi használatban. Alkoholos kivonat esetén száj nyálkahártya-gyulladás, fogínygyulladás, vagy torokgyulladás ellen is hatásos, de lehetőleg ne nyeljük le!

Ha nem áll rendelkezésre friss növény, akkor a szárított is megfelelő, de vegyük figyelembe a koncentrációnál, hogy a szárított levél térfogata kisebb, mint a frissé, tehát kevesebb kell belőle.

Ha nincs otthon desztillált víz, akkor az ásványvíz is megfelelő.

Az elkészült gyógyhatású folyadék nem csak az arc tisztítására alkalmas, de nagyon jól alkalmazható a hónaljon is, mivel baktériumölő hatása révén a szagokat is semlegesíti és csökkenti az izzadás mértékét. Lábszag-lábizzadás esetén szintén alkalmazható, ehhez a kivonatunkból öntsünk egy kicsit vattára és töröljük át a láb teljes felületét.

Felhasználását körültekintően kell végezni, főként ha alkoholt is tartalmaz, akkor gyermekek elől el kel zárni. Magas alfa- és béta-tujon tartalma miatt nem szabad hosszan vagy nagy mennyiségben alkalmazni belsőleg sem tea, sem alkoholos kivonat formájában! Kismamák, szoptatós anyukák lehetőleg kerüljék fogyasztását!