A sok ezt megelőző bejegyzés után írok a Paleolit étrendről (már kifejezetten galád lenne diétának címkézni), mert az előzőekben ismertetett információkon keresztül sokkal jobban megérthető. Ez is egy low-carb étrend, de mint minden irányzat, kicsit másra helyezi a hangsúlyt. A paleo az egészség fenntartására és visszanyerésére van kihegyezve - segít csökkenteni a magas vérnyomást, vérzsírt, koleszterinszintet, gyulladásokat.

A paleo abban különbözik a többitől, hogy alapvetően megpróbálja rekonstruálni a több tízezer évvel ezelőtti őseink táplálkozási szokásait. Azt figyelembevéve, hogy ők mihez férhettek hozzá, mekkora mennyiségben, és mindehhez mennyire adaptálódhatott a szervezetünk máig. Tehát az alapelv az, hogy a természethez vagyunk szokva, mivel úgy fejlődött ki a testünk, hogy azt ettük, amit a természet adott. A természetben pl. nincs malom és korlátlan mennyiségű gabona (glutén, keményítő), nincs finomított cukor sem kilószám… satöbbi. Ezeket a paleo alapvetően tiltja. Ugyanígy a hüvelyeseket is kerüli, mert gyulladáskeltő anyagok vannak bennük, amik bélproblémákat és autoimmun betegségeket okozhatnak (ez egy olyan állapot, amikor az idegen fehérjéket a szervezet összekeveri a sajátjaival, és így saját maga ellen kezd el védekezni).

A paleoban nincs konkrétan kimért ketózis, de egy megfelelően betartott étrenddel teljesen spontán is előfordul a szénhidrát háztartás kiürülése és a zsír égetése, így az ideális testsúly visszanyerésének is megfelelő módja lehet.

A paleo alapvetően nagyon egészséges, nagyon jól össze van szedve benne, hogy mi az, amit százezer évekig ettünk - mi az amihez genetikailag adaptálódtunk, és mi az amihez nem. A genetikai alkalmazkodás ideje nagyjából 10.000 év, így az utóbbi 1-2 évezred táplálkozási szokásait a paleo szerint nem szabad alapul vennünk.

Hogyha magas a vérnyomásod, bélproblémákkal, autoimmun betegséggel, vagy bármi csúnyasággal küzdesz, ha rossz a laborod (koleszterin, vérzsír..etc), és amúgy a metabolikus szindróma nem ismeretlen fogalom számodra, akkor a paleo lehet az egyik legjobb választás, és leginkább tartható életmód. Persze attól függ, mennyire akarod komolyan venni, mert nem biztos, hogy ha csak maglisztekkel süthetsz-főzhetsz, akkor az neked jó lesz. Nekem pl. nem nagyon az. Itt is létezik a nagyon komolyan és szigorúan vett, kissé már fanatikus hozzáállás, meg hát lazábban vevős is, mint ahogy például a vegetáriánizmus is elég széles skálán mozog.

Sokféle ételt szeretek, amik paleo szabályokkal megközelíthetően sem készíthetőek el ugyanolyanra. Sok mindenre van paleós változat. Valakinek vagy ízlik vagy nem, vagy csak bevállalja, remélve hogy egészségesebb és hosszabb életű lesz. Nem akarok a szigorú paleo ellen beszélni, ha bejön neked, és ÉLVEZED, akkor csináld. Mindenképpen próbáld ki, mert jó tapasztalat, úgyis a gyakorlatban fog kiderülni, hogy neked mennyire tetszik. Az viszont biztos, hogy egy életen át nem tudod teherként hurcolni, hogy olyan ételektől várod az egészséget, amiket nem tudsz jó ízűen elfogyasztani a mindennapokban. 

Az biztos, hogyha a fent említett egészségügyi problémák felmerültek, akkor a paleo SZIGORÚ betartása akár 30-60 nap alatt is jelentős javulást eredményezhet az állapotodban. Persze ez sem egy csodaszer, nem lehet vele elkerülni minden problémát, mert az egészség számtalan tényezőtől függ.

Nézzük mitől paleo a paleo:

  1. Zöldségevés, gyümölcsevés (a magas glikémiás indexűek és keményítő tartalmúak kerülése)
  2. Húsok és elsődlegesen állati zsiradék fogyasztása, illetve bizonyos növényi zsírok fogyasztása (pl. kókuszzsír elfogadott, de napraforgó olaj nem, a magas omega6 zsírsav tartalma miatt)
  3. Gabonaféléket ne együnk (glutén tartalmuk és keményítő tartalmuk miatt)
  4. Babféléket ne együnk (hajlamosíthatnak a gyulladásokra)
  5. Tejet és semmilyen tejterméket ne együnk  (hajlamosíthat a gyulladásokra, az inzulinszint ingadozhat tőle)
  6. Finomított cukrok helyett használjunk Xilitet, Eritritolt.

Láthatod, hogy a paleo nem elsősorban "low-carb" étrend, hanem inkább egészséges életmód, ami evolúciós elvekre épít. Nem számolgatja külön a szénhidrátot, és nem is kifejezetten törődik vele, ahogy azzal sem, hogy mennyit eszel. Ugyanakkor mivel csak természetes forrásból származó, ősidőkben is létező táplálékokat visz be, ezért tulajdonképpen nincs esély rá, hogy magas Glikémiás Indexű, magas keményítő tartalmú, alacsony rost tartalmú ételekkel bombázzuk a testünket.

Kenyérfélék

A kenyérfélék paleo változatai nagyon nem hasonlítanak a megszokott fehérlisztből készített pékárukra, leginkább maglisztből készített lepények, zsemlék. Ezeket valaki vagy szereti vagy nem, ráadásul magliszteknek az ára igen magas is tud lenni (akár 4000 Ft / kg). Természetesen a gluténmentesség megoldható egyszerű gluténmentes lisztkeverékekkel, amelyek viszont főként kukoricakeményítő és kukoricalisztet tartalmaznak, ami nem felel meg a keményítőmentességnek, az alacsony glikémiás indexnek sem.

Rengeteg lisztféle van - tökmagliszt, kókuszliszt, kendermagliszt, szezámliszt, ezek mind megfelelnek a szigorú paleolit táplálkozás követelményeinek. De alapvetően ha egy jó pizzát akarsz enni, akkor (szerintem) ne ezekből kezdj sütni. 

Na meg van ennek az egész irányzatnak egy olyan része, hogy "pótoljuk a nyugati étrendet", de mégis éljünk szigorú paleo módon. Szerintem ez szép és jó, ugyanakkor megszületnek a "paleo hamburger", "paleo pizza", meg hasonló érdekességek, amik egyszerűen gasztronómiailag meg sem közelítik az igazi hamburgert és pizzát. Ez nem jelenti, hogy azokat nem lehet szeretni, de annyi köze van a paleo pizzának egy olasz pizzához, mint mondjuk a rizsnek a lekvárhoz. Az a véleményem, hogy vagy a természet rendje szerint élünk szigorúan, és akkor pizzát nem ettek az őseink tízezer évvel ezelőtt, ez biztos..., tehát felesleges valami imitált paleo pizzát készítenünk, vagy felejtsük el egy-egy napra az egész étrendet, és együnk egy igazi pizzát. Mert ha pizzára vágyunk, akkor bizony a paleo pizza jó eséllyel nem adja meg azt. Ez persze csupán a személyes véleményem. Gasztronómiai élmény minimális csorbulásával elérhetőek pékáruk gluténmentes lisztkeverékekkel, ami egy kompromisszum paleo szempontból, de néha szerintem nincs ezzel semmi gond. 

Pár paleo alapszabályt könnyen átvehetsz, akármilyen low-carb étrendet is választasz, és érdemes is. 

A glutént pl érdemes lehet kukába dobnod elsőként, hogyha magas vérnyomással, magas koleszterinszinttel, állandó gyulladásokkal küzdesz.. A tejet is lecsökkentheted minimálisra. Tej nemigen kell az élethez, a bociknak van kitalálva… de nem kell megkövezned magad, ha valaki eléd tesz egy jó tejes kávét, és nem kell három miatyánkot elmondanod, vagy szöges korbáccsal megverned magad, hogy ne kárhozz el. Azt pedig, hogy a glutén és a tej elhagyása segít e neked, könnyen lemérheted a labor eredményeidből, az emésztésedből, a vérnyomásodból, és főként a közérzeteddel... szóval ha nagyon nagyon semmi értelmét nem látod, akkor én nem beszéllek le ezekről a táplálékokról egy fikcionált jövőbeli probléma miatt. Bár az biztos, hogy ártani nem árt, ha legalább mértéket tartasz velük megelőzés céljából.

Nagyon sok jó könyv van a témában. Kifejezetten ajánlom Robb Wolf könyvét, ami szakmailag is nagyon jó, de ugyanakkor könnyen olvasható, egyszerű nyelvezetű. Természetesen ott van Szendi Gábor több könyve is a témában (könnyen emészthető változatban a Paleolit táplálkozás kezdőknek című könyvet ajánlom). Amúgy meg elolvashatod az összeset, mert szerintem jól kiegészítik egymást.

Hasznosak mind, döntsd el mennyit akarsz meríteni belőlük, de ne csinálj belőlük olyan kultuszt, ami csak megnehezíti (vagy túlságosan megdrágítja) az életed. Szerintem itt is az arany középút a követendő.