És elérkeztünk egy low-carb gyöngyszemhez.

Dr. Robert Atkins fejlesztette ki a diétát valamikor a 70-es években. Nem írom le újra az alapelveket, mert ezeket már egyszer összeszedtem a szénhidrát csökkentéssel kapcsolatban. Az Atkins gyakorlatilag egy igen jól felépített low-carb diéta, amivel kapcsolatban inkább a gyakorlati dolgokat emelném ki. Mindenki hallott már róla, nézzük meg, hogy miért jó, miért hatékony, és hogyan működik.

A diéta 4 szakaszból épül fel, ezt én most háromra redukálom.

Az Atkins diéta alapvetően nem foglalkozik a tápanyagok minőségével, se azzal, hogy miből vannak, se azzal, hogy esetleg az egyes fehérjék mit csinálhatnak a testünkkel. Alapvetően csak a makrotápanyagokkal és azok arányaival operál annak érdekében, hogy minél jobban le tudjunk fogyni. Ezen kívül persze sok más tényező is szerepet játszhat - hormonok, állandó stressz, különféle gyulladáskeltő fehérjék, ételintolerancia... ezekre is érdemes odafigyelni ha fogyni akarunk.

I. szakasz - Felszámoljuk az éhezést

Az első szakasz egy szigorú ketogén diéta (a ketogén diétáról itt olvashatsz). Célja, hogy beindítsa a fogyást, a szervezetet átállítsa az elsődleges szénhidrát felhasználásról az elsődleges zsírfelhasználásra. Gyakorlatilag a test majdnem összes sejtje átáll ezalatt az idő alatt, és látványos fogyás is megindulhat. Azt azért tudni kell, hogy a kiürülő szénhidrát mennyiség alapból csökkenti a testsúlyt, sőt esetleg az izmok méretét is, mivel a CH-val együtt sok megkötött víz is ürül.

Nagy előnye még ennek a szakasznak az, hogy teljesen felszámolja a szénhidrát-éhezést, amibe a legtöbb kalóriacsökkentő, zsírmegvonásos diétát folytató ember belebukik. A szakasz végére nem lesz össze-vissza hullámzó vércukor szint (ugye nincs mitől), jó esetben nem fogsz álmodni csokitortáról, meg rágcsálni valókról. Egyszerűen a vércukorszint ingadozással együtt ezek a dolgok is elmúlnak. Nem lesz „farkaséhség” amit muszáj egy tábla csokival kielégíteni.

Kellemetlenségek kezdetben előfordulhatnak, mert a megváltozott tápanyagbevitel hatással van az emésztésre, és hát most mást eszel, mint alapból az biztos. Lehet székrekedés, vagy hasmenés is. Vagy mindkettő felváltva. Többnyire amúgy egyáltalán nem drasztikus ez, főleg mivel a mindennapi táplálkozás során is igen változékony tápanyagokat fogyasztunk el.

Az adaptációs időszakban fáradtság fordulhat elő, mert az agyunk 2-3 hét alatt kezd el ketontesteket égetni, addig pedig még cukorhiányban szenvedhet. Szóval türelem, ha kicsit nyomott a hangulatod az első 1-2 hétben, fáradt vagy, délután szunyókálni van kedved, az emiatt lehet. Esetleg még ingerültebb is lehetsz a szokásosnál... azért több tíz évnyi szénhidráton élés után egy ilyen váltás elég drasztikus.

Azt javaslom, hogy csináltass egy laborvizsgálatot a diétád előtt, hogy később lásd a változást, és bizonyosodj meg róla, hogy nincs semmi betegséged, ami kizárja a diétát. Konzultálj a háziorvosoddal ezügyben.

A szakasz szabályai: lásd Ketózis - Ketogén diéta

Ebben a szakaszban már meg kell ismerned, hogy milyen ételnek nagyjából milyen az összetétele, mi fér bele mi nem. Ebben a szigorú időszakban lehet megtanulni igazán ezeket. Tehát legyen a jóbarátod a tápanyag táblázat a mindennapokban. Amikor vásárolni mész, akkor pedig szánj rá időt (magadért teszed), hogy egyenként megnézd a tápanyag összetételét mindennek, amit a kosaradba teszel! Egy majonézben lehet 15gramm szénhidrát 100grammonként, de lehet csak 4g is. Nem mindegy, hogyha napi 20-30gramm a felső limit! Vedd komolyan.

Ugyanakkor az Atkins szigorú 20grammos határát az első hét után érdemes elkezdeni emelni, és megtalálni azt a határt, amikor még ketózisban vagyunk, de már elég zöldséget meg tudunk enni. Ez a határ simán lehet 40-50 gramm körül. Persze ez csak akkor igaz, hogyha ez a 40-50 gramm nem cukorból és egyéb magas glikémiás indexű táplálékokból áll.

Kezdj el sétálni, minden nap, jót fog tenni. Érezhetsz némi kimerültséget, fáradságot, a szokásosnál kicsit lassabb szellemi teljesítést, de nem mindenkinél jelentkezik ez. Ha igen, akkor is elmúlik legkésőbb 2 hét alatt.

A szakasz időtartama: minimum 2 hét, de lehet 2-3 hónap is a leadandó súlyfeleslegtől függően. Szerintem érezhető az, amikor tovább kell lépni a következő szakaszba. Ha nincs extra súlyfelesleged, és már a szénhidrát éhezésed elmúlt (nem álmodsz csokiról meg cukorról, és kezdesz jól meglenni a napi többször étkezéssel, meg a fenti étrenddel), akkor akár tovább is léphetsz.

Titka: egyetlen kocka cukor is leállítja a zsírégető üzemmódot, és több óra is eltelhet, mire újra átáll a szervezeted.

II. szakasz – Hosszú fogyás szakasza

Atkins doktor azt mondja, hogy lassanként emelni kell a napi szénhidrátbevitelt, tehát az első héten 25-35 grammra, a második héten 30-40 grammra, a harmadik héten 40-50 grammra. Egyszer csak megáll a fogyásod. Ez egyénenként változó, van aki 40 grammot is tolerál, van akinél már 25nél megáll a fogyás.

Na itt nagyon nem mindegy az a napi 30-40 perc séta, az ugyanis simán elégethet annyi szénhidrátot, hogy ezzel sokkal több zöldség evésre ad lehetőséget neked!

Nekünk ugye van egy jokerünk, amiről már olvashattál: Ketophan tesztcsík. (lásd Ketogén diéta).

A testcsík nagyjából 1-2 napnyi múltat mutat meg, ami azt jelenti, hogy nem változik azonnal a vizeleted attól függően, hogy éppen mit ettél. Viszont nem is kell hetekig 5 grammokkal játszadozni. Egyszerűen óvatosan emeld a zöldségevést (nem fánk még mindig), és nézd meg, hogy a megemelt mennyiséggel együtt még mindig rózsaszinra színeződik-e a csík. Ha igen, akkor minden rendben. Sétálj sokat, egyél több zöldséget. A zöldségek alacsony glikémiás indexűek, nem fogják dobálni a vércukor szinted, tehát továbbra sem fogsz szénhidrátéhezni, és csokitortát kívánni. Ezért van az, hogy ez az étrend tényleg relatíve könnyedén tartható, akár hónapokon át.

A szakasz időtartama: annyi ideig, amíg el nem éred a megfelelő testsúlyt, de mindinkább a megfelelő testzsír százalékot.

Személyes tapasztalatom: 40-50gramm szénhidráttal még simán ketózisban vagyok, és a lowcarb megközelítéssel én simán azt mondanám, hogy 70-80grammig is fel lehet menni szénhidrátban, és a fogyás nem áll meg. Természetesen ebben a szakaszban is szigorúan be kell tartani a magas glikémiás indexű ételek 100%-os kerülését (cukor, liszt, krumpli, rizs... etc). 

Ha néha megáll a testsúly csökkenés az sem olyan dráma, van hogy 2 hétig meg sem moccan, utána meg beindul, mint egy gyorsvonat. Szóval ne csüggedj, ha ideig óráig stagnálni látszol az erőfeszítéseid ellenére. A testünk nem egy gép, bízz a bölcsességében. Mire ebbe a szakaszba érsz, már több hete vagy zsírégető üzemmódban, és jó esetben egyre egészségesebb és fittebb vagy.

III. szakasz – Örökké egészséges súllyal élni

A szakasz azután jön, hogy elérted az áhított testzsírszázalékot, jól érzed magad a bőrödben, nem akarsz tovább fogyni. Ekkor még mindig odafigyelve az alapelvekre szintén kerülve a magas glikémiás indexű ételeket (cukor, kenyér, krumpli, rizs, tészták), de már sokkal nagyobb mennyiségű szénhidrátot megehetsz. Tehát nem kell ketózisban lenned. Ez a nagyobb mennyiség szintén attól függ, mennyit tolerál a szervezeted anélkül, hogy hízni kezdenél. Személy szerint nem látom sok értelmét a nagyobb mennyiségű szénhidrát bevitelnek, maximum, hogyha komolyabban elkezdesz edzeni, de a lényeg, hogy itt már lazíthatsz. Naponta akár 100gramm szénhidrátot is megehetsz. Továbbra is figyelj oda a megfelelő fehérje és zsír bevitelre, de ennyi szénhidrát mellett már a nagy mennyiségű zsír csak felesleges kalóriákat okozhat!

Ne felejtsd, eddig ezt nem kellett komolyan venned, mert a ketózis miatt a cukor helyett zsírt használt a szervezeted majdnem mindenre! Kísérletezz, és találd meg a számodra ideális állapotot. Az sem baj, ha néha visszamész a kettes szakaszhoz, és előveszed régi barátodat, a keton tesztcsíkot! Így jó eséllyel meg fogod tartani a súlyod, különösebb erőfeszítés nélkül. A természetben amúgy is vannak olyan időszakok, amikor teljesen természetes, hogy ketózisban vagy. (durva tél), ezeket szimulálhatod néha, ártani nem fog.

A cukrot továbbra is kerüld el nagyjából TELJESEN. Helyette van xilit, ami nem tökéletes, de sokkal sokkal jobb.  De van eritritol is, ami szerintem kevésbé finom, és vannak mesterséges édesítőszerek is. 

Ha mélyebben el szeretnél merülni benne, magyar nyelven hozzáférhető Atkins doktor több könyve is. Jó vastagok, és az információ tartalma alapján szerintem tized ekkorában lett volna reális megírni őket. De ha nagyon unatkozol és bővíteni szeretnéd az ismereteidet, sok hasznos dolog van bennük, például receptek. Ráadásul találsz benne rengeteg sorstársat, akik ebből-abból kigyógyultak a normális táplálkozásnak köszönhetően, ami kifejezetten inspirálóan hathat a diétádra!