Mivel az egyik legjobb, a könnyed fogyásra alkalmas módszer, ezért nem mehetünk el mellette. Számtalan alfaja alakult ki az idők során, mint a ciklikus ketogén étrend, amelyet inkább a sportban alkalmaznak mind zsírégetésre, mind izomépítésre, de ide tartozik a közismert Atkins diéta is... Beszéljünk hát arról, mi is ez az egész, és hogy lehetséges, hogy a tanulmányok közel 100%-a eredményesebbnek, fájdalommentesebbnek és egészségesebbnek találta a ketogén jellegű diétákat a zsírcsökkentett és kalóriacsökkentettekkel szemben?

A ketogén diéta eredetileg epilepszia kezelésére lett kifejlesztve, extra magas zsírtartalmú, és relatíve alacsony fehérjetartalmú, minimális szénhidráttartalmú étrend. Amíg így táplálkoznak az epilepsziások, jóval kevesebbszer, vagy egyáltalán nem kapnak rohamot.

A Ketózis a szervezetben akkor alakul ki, amikor a szénhidrátbevitel drasztikusan lecsökken, a szervezet szénhidrát raktárai kiürülnek, és már nincs elég a megfelelő vércukorszint fenntartásához.. Ahogy fogy a cukor, az inzulin helyett (ami a cukor szállításáért felelős) glukagon nevű hormon választódik ki. A zsír ketontestekké alakul (a májban), és máris van egy nagyszerű tápláló energiaforrásunk, amely 7kcal/g energiát jelent nekünk, a 4g/kcal szénhidráthoz képest, és a testünk szinte minden sejtje képes felvenni és felhasználni.

Magyarul: zsírégető üzemmód!

A 20 gramm szénhidrát elég arra, hogy a vércukrot állandó szinten tartsuk, főleg ha ez is alacsony glikémiás indexű ételekből származik, és nem hullámzik. A gyorsan felszívódó szénhidrátok kidobhatnak minket a zsírégető üzemmódból.

Ketózis alatt elmúlik szénhidrátok bomlásából származó rossz savas szájíz. Főleg ha néha egy xilites rágót elrágsz, ami gátolja a fogszuvasodást okozó baktériumok megtapadását és szaporodását. Hasznos tipp :-)

Személy szerint élő példát láttam rá, hogy valaki 45kg-ot fogyott úgy, hogy nem szenvedett, nem evett keveset sem, és főleg nem éhezett.

 

A ketogén étrend alapszabálya:

Naponta maximum 20-30gramm szénhidrátot ehetsz. MINDENNEL EGYÜTT. Igen, itt már az is számít, hogy valamiben van 2 gramm, de hogy pontosan értsd ezt, ha megeszel 1 darab túrórudit, akkor buktad a napi szénhidrát kvótádat, és a benne lévő cukor jó esetben ki is hoz a zsírégetésből.

Az eredeti ketogén diétában a zsír mennyiség a napi kalóriabevitel 75%-át is kitette. Kalóriára számolva a ketogén arány 4:1, esetleg 3:1, vagyis 4 zsírhoz 1 fehérje mennyiség. A napi kaloriát a szükséglet alá érdemes belőni kb. 20%-kal. Nem csak a fogyás miatt, hanem már a súly megtartása is könnyen megvalósul ketogén étrenden, alacsonyabb bevitel esetén. Azonban ezek a számok az egyik legszigorúbb, eredeti, epilepsziásoknak kifejlesztett ketogén étrendről szólnak. A valóság ennél sokkal lájtosabb, főleg ha fogyás és az egészség megőrzése a cél. Én nem tartom természetesnek a zsír kanalazását, a ketózis létrejön egy könnyen tartható étrenden, sok nyers és párolt zöldséggel és különféle húsok és halak fogyasztásával, jelentősen fokozott zsírbevitel nélkül is. Persze arra érdemes odafigyelni, hogy ne legyen túl nagy a kalóriadeficit, mert nem éhezni szeretnénk. Illetve valószínűleg nem tesz jót az alacsony szénhidrát bevitel mellett a napi többszáz gramm fehérje rendszeres fogyasztása sem. Tehát az arányok semmiképpen ne menjenek el 70% fehérje, 20% zsír és 10% szénhidrát irányába. Az már nem ez a diéta. 

Érdemes az első pár nap szigorú célzás után óvatosan emelni a szénhidrát mennyiséget arra a szintre, ami a ketózis határa. Nálam ez napi 40-50g körül van, tehát teljesen indokolatlan a 20gramm tartása. Alacsony szénhidráttartalmú zöldségekből konkrétan nagyon nehéz akkora mennyiséget enni, hogy kihozzon a ketózisból, viszont annál fontosabb a rost tartalmuk. A zöldségek nélkül az Atkins első pár hetében elég kellemetlen tapasztalataink lehetnek a WC-n...... tehát NE SZÁMOLGASSUK, hogy mennyi zöldséget eszünk. Ami kerülendő: bab és borsófélék, illetve az összes magasabb szénhidrát vagy keményítő tartalmú zöldség. Gabonák, mint liszt, kukorica, rizs, cukor etc. csuklóból kiesnek.

Alapvetően olyan táplálékokat válogatunk össze, amelyek 0-7g szénhidrátot tartalmaznak 100grammonként. 

Engedélyezett ételek, amelyek segítenek a zsírégetésben tartani:

  • hús (akár zsíros, akár száraz)
  • hal
  • tojás (!)
  • sajtok (zsírosak is)
  • jó minőségű felvágottak
  • virsli és kolbászfélék
  • majonéz (csak az a fajta, amiben 4g szénhidrát van 100 grammonként)
  • alacsony szénhidráttartalmú párolt zöldségfélék (cukkini, brokkoli, karfiol...etc)
  • rostpótlásra zabrost, psyllium maghéj (figyelem - NEM zabkorpa!! abban rengeteg szénhidrát van)

 

Honnan tudjuk, hogy ketózisban vagyunk-e?

Érdemes a patikában venned Ketophan nevű vizelet tesztcsíkot. Ennek az elszíneződése mutatja, hogy a szervezeted zsír anyagcserén van, tehát már eléggé lecsökkentetted a szénhidrátbevitelt. 2-3 nap alatt el kell színeződnie, és a diéta során fixen elszíneződve kell maradni. Minden reggel és minden este érdemes megnézni. A testcsík a barátunk, hogy ne vaktában csináljuk a dolgot, hanem tényleg ellenőrzött módon. Ha valamikor nem színeződik el, akkor ettél valami szénhidrátos dolgot. Lehet, hogy az egy egyszerű alma volt, ami tele van cukorral. Bizony, ez sem fér bele!

Kezdetben jelentkezhet némi fáradtság érzés, mivel az agy áll át legkésőbb zsírégetésre, viszont 2-3 hét alatt ez megtörténik.

Hányszor együnk egy nap?

A szénhidrátalapú étrenden a minél alacsonyabb glikémiás indexű (lassabban felszívódó) szénhidrátok fogyasztása a cél, és a nap folyamán ezek nagy hullámok nélküli elosztása, hogy így a vércukorszint állandó legyen, és ne legyenek nagy inzulin hormon csúcsok. 

A ketogén diéta - és alapvetően a low carb megközelítés - ezzel ellentétes. Itt alapvetően nincsenek nagy kilengések a vércukorszintben, a ketogén étrenden gyakorlatilag állandó a vércukorszintünk, nincs evésenként megnövekedett cukor, nincs inzulinkilengés (az inzulin gátolja a ketózist). Tehát azt szokták mondani, hogy low-carb étrendet tartva ehetünk a kényelmünk alapján. Teljesen mindegy, hogy ez naponta négyszer van, háromszor vagy kétszer, de vannak olyanok, akik csak naponta egyszer esznek. Úgyhogy teljesen igényedre és szükségleteidre bízhatod, hogy naponta hányszor eszel. Arra azonban figyelj, hogy bárhányszori étkezést is választasz, összességében tartsd a kitűzött mennyiséget, legalább az első pár hétben, amíg már hozzászoksz az eddigiekhez képest valószínűleg szokatlan rendszerhez.

Mennyit együnk egy nap?

Itt nem kell kalóriaszámlálást nagyon szigorúan venni. Az én tapasztalatom az, hogy az éhségérzet annyira megváltozik, hogy napi 1500-1700 kcal elfogyasztása is elég úgy, hogy konkrétan nem kívánunk többet. Tehát még a kalória deficitet is lehet tartani, mindenféle drámai szenvedések nélkül. Arra azonban érdemes figyelni, hogy bár hízni elég nehéz ketogén diéta alatt, a fogyás könnyedén megállhat ha mondjuk 3000kcal-t bekanalazunk zsírban (és ezt nem is olyan nehéz megtenni - egy doboz SPAR tojássaláta 1000kcal, és nasinak elfogy simán...), így könnyen csalódás lehet a történet vége.

Mennyi fehérjét egyek?

Az általános nézet az, hogy ideális testtömegkilogrammonként 1gramm bőven elég, ami nőknél kb. 50g, férfiaknál 60-80g, testalkattól függően. A szénhidrátcsökkentés és a magas fehérjebevitel nem ideális párosítás, márcsak azért sem, mert a fehérjéből is könnyen lesz cukor, és hoz ki a ketózisból. A relative alacsony fehérjemennyiség low-carb étrenden ideális, ellenben a szénhidrátos étrenden, ahol a több fehérje általában jobb eredményt hoz a fogyókúra esetén.

Veszélyes-e a ketózis?

A ketózis egy teljesen természetes állapot. Nem valami misztikus kicsavart dolog, amit ki kell kényszeríteni a testünkből. Gondoljunk csak bele, hogy olyan időszakokat is túl kellett élnünk a történelem során, amikor nagyon egyoldalúan tudtunk csak táplálkozni. Sanyarú és hosszú teleket, amikor nem volt semmi szénhidrát, amit fogyaszthattunk volna. Manapság, amikor folyamatosan el vagyunk látva gyümölcsökkel télen-nyáron ez persze már a háttérbe szorult, és elfelejtődött. De a testünk pontosan tudja, hogy amikor előáll a szénhidrát-hiány, akkor zsírt tud égetni.

Számtalan tanulmány hasonlította össze a low-carb diétát és a hagyományos diétákat, és szinte az összes azt hozta ki, hogy a low-carb diétával nem csak hogy gyorsabban lehet fogyni, de az alanyok sokkal könnyebben bírják, és a vérkép is jelentősebb javulást mutat, mintha például zsírcsökkentett-kalóriacsökkentett diétán lennénk.

Teljesen spontán módon is kialakulhat olykor ez az állapot, hiszen ha sokáig nem veszünk magunkhoz szénhidrátot, ráadásul például kirándulunk az erdőben, vagy alszunk egyet, és előtte sokáig nem ettünk, nincs más lehetőség, mint a zsírraktárainkhoz nyúlni. Több tudós szerint a zsírégető üzemmód lenne a szervezet elsődleges energiaellátása, és szénhidrát üzemmódnak akkor kéne belépnie a képbe, amikor érni kezdenek a zöldségfélék.

A jeges vidéken élő (még természetes életmódot folytató) eszkimók egyébként életük közel 100%-ában ketózisban voltak, speciális (nyilvánvalóan szélsőséges) étrendjük miatt, aminek központjában a zsír állt.

Érdekes módon hiába a sok állati zsír, a tapasztalatok azt mutatják, hogy a szénhidrátmentes diétában javul a koleszterinszint, tehát a koleszterincsökkentő gyógyszereket is jó eséllyel feleslegessé teszi a jól megalkotott étrend. 

Mint mindennek, a ketogén étrendnek is lehetnek mellékhatásai, de ezek nagyrésze kizárható akkor, hogyha okosan végezzük. Igyunk rendszeresen megfelelő mennyiségű vizet (napi kb. 3 litert), pótoljuk az ásványi anyagokat, fogyasszunk normális multivitamint, C-vitamint, D-vitamint. Az ételeket sózzuk jobban, mint az megszokott, mert ketózis alatt több só ürülhet. 

Azt is vegyük figyelembe, hogy a szigorú ketózist pár hónapnál tovább nem nagyon van értelme tartani, mert 2-3 hónap alatt ugyanis nagyon könnyen le lehet adni 10-20 kilót. Na meg azt még meg lehet idealizálni, hogy télen alapvetően nincs szénhidrátdús táplálék a természetben, csak húsfélék, ugyanakkor ez egész évben semmiképpen sem igaz.  Tavasztól őszig érdemes az évszaknak megfelelő zöldségeket és gyümölcsöket fogyasztani, természetesen a low-carb alapelveit megtartva (napi 150g szénhidrátot nem érdemes túllépni, és ne fogyasszunk továbbra sem magas glikémiás indexű ételeket, gabonákat, cukrot), ha fogyni akarunk, akkor a gyümölcsökkel is bánjunk csínján.

Edzés ketózisban

Nos én túléltem az edzéseket ketózisban, szóval túl lehet, de a nagyobb intenzitásnál voltak beszédülős dolgok. Az biztos, hogy ez NEM a sportteljesítményhez ideális táplálkozási forma. Viszont bármit edzünk, az tényleg a zsírunkból megy, ráadásul találtam tanulmányt, amiben ketózisban nem csak zsírt csökkentettek, de még izmot is építettek. Az edzés tehát segít a saját zsírod leadni, és az izmodat építeni, és úgy tűnik mindkettő lehetséges, hogyha a tested zsírégetésre vált.

Ettől függetlenül saját tapasztalatom az, hogy ketózis alatt a hosszabb gyaloglás, vagy alacsony intenzitású aerobic viselhető a legjobban. Néha persze meg lehet hajtani magunkat magas intenzitással is (HIIT / sprintek), de inkább ne túl gyakran. A fogyás 20%-ban függ a mozgástól.

Ha cukorbeteg vagy…

A ketogén étrend valószínűleg tökéletes választás lehet, hogy újra teljes és gyógyszermentes életet tudj élni. Ráadásul a cukortól károsodott test el tudja kezdeni magát regenerálni, és a károsodás maga is leáll teljesen. A test meg tudja gyógyítani magát, ha a feltételeket megteremtjük. Ez a cukorbetegek 99%ára is igaz lehet.

Ha cukorbeteg vagy, mindenképpen kérj segítséget szakembertől, aki segít beállítani a gyógyszereidet, illetve a diétádat.
Jó lehetőség, hogy esélyt kapj az inzulininjekciótól és gyógyszerektől való megszabadulásra.

Léteznek már Magyarországon is orvosok, akik az úgynevezett „paleolit” szemlélet szerint gyógyítanak. Nyitott szemlélettel és a legújabb kutatási eredmények ismeretével rendelkező orvosok segíthetnek neked, hogy felszámold a cukorbetegséged problémáit.

Túlsúly, magas vérnyomás, magas vérzsír, glutén

Annyit még megemlítenék, hogyha túlsúlyos vagy, és magas a vérnyomásod, és a vérképedben a CRP érték magas (gyulladást jelző fehérje), akkor felejtsd el a szénhidrátcsökkentett pékárukat teljesen.

Egyrészt nagyon kevés olyan fajta van, amiben TÉNYLEG annyira kevés szénhidrát van, hogy beilleszthető legyen a napi 20grammodba, másrészt pedig a legtöbb (ha nem az összes) rengeteg glutént tartalmaz.

A glutén a búzafehérje, amire rengeteg ember érzékeny, akár úgy, hogy egész életében nem is tud róla. A lényeg, hogyha magas a vérnyomásod és túlsúlyod van, esetleg a cukrod sem a legjobb, akkor felejtsd el a glutént. Glutén nélkül könnyebben lefogyhatsz, rendeződhetnek az évek óta fennálló emésztési gondjaid, a vérnyomásod javulhat (a súlycsökkenéstől amúgyis), és a glutén még akár a vércukorszintedre is kihatással lehet. Röhej, de így van. És miben van glutén? Nagyjából minden gabonában. Tehát a lekváros fánk is glutén, cukorral. A két legkedvesebb ételünk. (felejtős)

Tudom, hogy ezek drasztikusnak tűnnek elsőre, de ugyanakkor az életed jó hosszú, és semmit nem vesztesz, ha 30-60 napot adsz egy próbának, és megtapasztalod, hogy milyen az élet szénhidrátéhezés nélkül, ingadozó vércukorszint nélkül, ami amúgy ingerültséget, kimerültséget, bármit előidézhet, egy sor egészségügyi problémával egyetemben…

Na tehát hajrá. Ha eddig nem tudtad hogyan, vagy nem vetted rá magad, hogy kezedbe vedd a táplálkozásod, és az egészséged, akkor itt a jó lehetőség, hogy megtedd.

Meddig tartható a ketogén diéta?

Az epilepsziások évekig is tarthatják, szóval semmi problémád nem lesz belőle, max unni fogod. Zsírt hússal és zsírral. Viszont érdemes minél előbb elmenni egy természetesebb táplálkozási rendszer irányába - tehát emelni a zöldség bevitelt például. Az eredeti klasszikus ketogén étrendnek sokkal több mellékhatása lehet, mint a vérzsír szint emelkedése, ami természetesebb low-carb étrend esetén épphogy csökken. Érdemes rendszeresen labor vizsgálatra menni, és figyelni a változásokat, ha valamelyik érték elmászkál, akkor az étrend nem megfelelő.

Természetesen figyelembe kell venni az egyedi jellemzőinket is. Egyáltalán nem biztos, hogy a ketogén étrend bármely válfaja nekünk megfelelő lesz. De ezt nem érdemes megítélni addig, amíg legalább 30-40 napig nem próbáltuk, az első pár hét becsapós lehet.

Bizonyos zsíranyagcsere zavarok és betegségek kizárhatják a ketogén diéta alkalmazását, ha bármi ilyenben szenvedünk akkor véletlenül sem kísérletezzünk ezekkel.

Egyébként szerintem addig érdemes, amíg megközelítetted a kívánt testsúlyt, kívánt laboreredményeket, kívánt bármit. Az is tökéletes, hogyha néhány hét után elkezded felhigítani (zöldségfélékkel emelni a szénhidrát bevitelt), és egy sokkal hétköznapibb étrendet kialakítani, még mindig a low-carb szabályai szerint.

Elsőre felmerülhet benned, hogy, hogy „fújj, én nem tudok ilyeneket reggelire enni, csak müzlit meg lekváros fánkot”, de hidd el, hogy ez nem így van. Két hét ketózis, és konkrétan eszedbe sem fog jutni a lekváros fánk. Elmúlik. Volt nincs. Gondolod a természetben élő őseink is lekváros fánkról álmodtak egész életükben? És tízezer évet vártak rá, hogy valaki végre megsüsse álmaik fánkját?... :-) Nem álmodoztak ilyesmiről, és Te sem fogsz, meglátod.

Elsőre talán furcsának, szokatlannak és hatalmas változást követelőnek tűnik. De csak az első néhány napban érződik ez, utána egyre könnyebb és könnyebb és könnyebb...(ellenben azokkal a diétákkal, amik egyre nehezebbek és nehezebbek... :-))

Természetesen a ketogén diéta a low-carb őse/alapja csupán, és ennél vannak jóval emberközelibb, egészségorientáltabb megközelítések is, amelyekről majd később írok.

 

Egyik leghíresebb ketogén diéta az Atkins-diéta. Olvass az Atkins diétáról »

(frissítve 2017.09.)